500 γιατροί "κομάντος" στα αεροδρόμια για το τσεκάρισμα των τουριστών - Οι "πράσινες" & "κόκκινες" χώρες

Στις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις από το εξωτερικό για το Ελ. Βενιζέλος, ενώ από την 1η Ιουλίου οι τουρίστες θα μπορούν να φτάνουν και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας και η αγωνία όλων είναι πως θα γίνονται οι έλεγχοι προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες (ΣΚΑΪ),  η Ελλάδα έχει έτοιμο το σχέδιο για το πως θα γίνονται οι έλεγχοι σε όσους φτάνουν στη χώρα, με δειγματοληπτικά τεστ και έχει προβληθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο, με την χαρτογράφηση των πτήσεων.

Συγκεκριμένα οι χώρες θα κατατάσσονται βάσει των κρουσμάτων και των θυμάτων από κορονοϊό. Έτσι, λοιπόν, θα δημιουργηθεί ένας χάρτης με πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα, ο οποίος θα αποτυπώνει ουσιαστικά ποια είναι η κατάσταση της εκάστοτε χώρας έπειτα από την εβδομαδιαία αξιολόγηση του επιδημιολογικού φορτίου.

Πώς θα λειτουργήσει ο χάρτης

Με βάση τα στοιχεία του χάρτη θα γίνονται και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Για παράδειγμα αν η πτήση έρχεται από μία «πράσινη» χώρα, τότε θα γίνονται 1-2 έλεγχοι σε σύνολο 150 επιβατών.

Στο άλλο άκρο, αν δηλαδή η χώρα είναι «κόκκινη», τότε είναι πολύ πιθανό οι έλεγχοι να γίνονται στους μισούς ταξιδιώτες της πτήσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού.

Σε όλο αυτό το σχέδιο θα υπάρξουν 500 γιατροί «κομάντο» και πρόκειται για στρατιωτικούς γιατρούς, νοσηλευτές, γιατρούς κλιμακίων του ΕΟΔΥ, αλλά και στελέχη της ΓΓΠ.

Σε περίπτωση που εντοπιστούν θετικά κρούσματα, τότε θα μπαίνουν σε καραντίνα οι ίδιοι, αλλά και οι επαφές τους, έπειτα από καλή ιχνηλάτηση.

Πηγή: Economico.gr