Βρούτσης: «Το 20% που παραθέτει η αντιπολίτευση είναι η ακραία περίπτωση. 16%, η απώλεια στους μισθούς»

«Θωρακίζουμε τριπλά τον εργαζόμενο», καθώς για τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου κατά 20%, μπορούν να εφαρμόσουν μορφές ευέλικτης εργασίας, αλλά με τους νέους κανόνες που θέτει η πολιτεία, υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης  Βρούτσης, μιλώντας στο Θέμα 104,6 και δίνοντας διευκρινίσεις για την εφαρμογή του προγράμματος Συν-Εργασία.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ, προ της πανδημίας, εάν ο εργοδότης επιλέξει να τον απασχολεί στο 50% του ωραρίου του, θα λαμβάνει 500 ευρώ από τον εργοδότη και από την πολιτεία, η οποία επιδοτεί το 60% του νέου μισθού, άλλα 300 ευρώ, οπότε και θα έχει μείωση μισθού 200 ευρώ.

«Εμείς είμαστε σταθερά στην κάλυψη του 60%» τόνισε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι ο εργαζόμενος θα λαμβάνει τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο 100% του μισθού που λάμβανε προ πανδημίας.

Παράλληλα, το όφελος για τις επιχειρήσεις από την εφαρμογή του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ φτάνει το 33% αναφορικά με το μισθολογικό κόστος, ενώ “απαγορεύεται η απόλυση” υπενθύμισε ο κ. Βρούτσης.

Στο πλαίσιο αυτό, «το 20% που παραθέτει η αντιπολίτευση είναι η ακραία περίπτωση» σχολίασε ο κ. Βρούτσης και ξεκαθάρισε ότι «η οροφή της απώλειας (σ.σ. στους μισθούς) είναι 16% και απέχει πολύ από τους πηχιαίους τίτλους των εφημερίδων της αντιπολίτευσης», όπως ο ίδιος ανέφερε.

Η διάρκεια του προγράμματος όπως είπε ο κ. Βρούτσης προσδιορίζεται από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου 2020, ενώ όσες επιχειρήσεις θα παραμείνουν και το επόμενο διάστημα κλειστές λόγω κρατικής εντολής, διατηρούν το προστατευτικό καθεστώς τους, όπως και οι εργαζόμενοί τους, στους οποίους καταβάλλεται το επίδομα 539 ευρώ.

Πρόνοια της πολιτείας αναμένεται να υπάρξει, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση και για το δώρο Πάσχα καθώς και άδεια ειδικού σκοπού, ενώ ανοιχτά  για την ώρα ζητήματα, παραμένουν για το κυβερνητικό επιτελείο, το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων.

Επιπλέον, «από τον Ιούνιο και μετά σταματάμε αν έχουμε τις αναστολές εισφορών,  σε επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά. Δεν ισχύει πλέον για το μήνα Ιούνιο η δυνατότητα αναστολής ασφαλιστικών πληρωμών για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν» εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, καθώς “το μέτρο αυτό κοστίζει πάρα πολύ”, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών μηνιαία ανέρχεται σε 1 δις 357 εκατομμύρια ευρώ.