Τι νέο φέρνει στις Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις το Ταμείο Ανασυγκρότησης: Πώς ευνοούνται οι επιχειρήσεις

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Βήματα προς τα εμπρός μετά την πρόταση Γερμανίας- Γαλλίας κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την δημιουργία Ταμείου Ανασυγκρότησης.   Σύμφωνα με την πρόταση των δυο κρατών, τα 500 δις. ευρώ που θα αντλήσει η Κομισιόν από τις αγορές, θα δοθούν στα κράτη- μέλη με την μορφή επιχορηγήσεων. Μένει να δούμε ποια θα είναι  η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα και η οποία φημολογείται ότι θα περιλαμβάνει  μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων.

Η ανάλυση της  Γερμανο- Γαλλικής πρότασης: Οι επιχορηγήσεις θα διανεμηθούν στις χώρες ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες τους. Τα χρήματα αυτά θα τροφοδοτήσουν τις  επιχειρήσεις , οι οποίες θα λάβουν τα ποσά ως επιχορήγηση και όχι δάνειο. Αυτό είναι ενθαρρυντικό διότι  δεν θα αυξηθούν οι   τρέχουσες υποχρεώσεις των επιχειρηματιών.  Επίσης έτσι,  δεν υπάρχει ο κίνδυνος  αύξησης  χρέους  των κρατών- μελών. Δε παύουμε όμως να μιλάμε για δανεισμό, σε επίπεδο Ευρώπης και για κοινή έκδοση χρέους. Ο κοινοτικός Προϋπολογισμός  “βάζει πλάτη” στην υγειονομική κρίση, η παροχή εγγυήσεων θα προέρχεται κυρίως από χώρες που συμβάλουν στον Προϋπολογισμό σε μεγάλο ποσοστό, όπως η Γερμανία. Η Ελλάδα, διαμορφώνει μόλις το 1%  του κοινού Προϋπολογισμού.

Η διαφορά με το πακέτο των 540 δις ευρώ: Το πακέτο στήριξης των 540 δις ευρώ για τα κράτη- μέλη  που αποφασίστηκε πριν ένα μήνα, (Χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων, Πακέτο SURE, Xρηματοδότηση από ESM) προέβλεπε πως κάθε κράτος θα λάβει ποσά ύψους 2% επί του ΑΕΠ. Σε αντίθεση, το Ταμείο Ανασυγκρότησης θα κατανέμει τα ποσά – επιχορηγήσεις ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε χώρας και  ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οικονομικού κλάδου. Μια λύση αποτελεσματική καθώς χώρες όπως  η Ιταλία, η Ισπανία χρειάζονται περισσότερες επιχορηγήσεις στον τομέα της υγείας ενώ η Ελλάδα περισσότερες επιχορηγήσεις για την στήριξη της πραγματικής  οικονομίας σε κλάδους όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.

Το θολό τοπίο της λειτουργίας του Ταμείου: Aδιευκρίνιστο παραμένει με ποιόν τρόπο θα πραγματοποιηθεί η έξοδος, καθώς και πόσο άμεσα θα επιτευχθεί η συγκρότηση του Ταμείου. Με ποια διαδικασία θα δίνονται τα προγράμματα- πώς θα γίνει η εκταμίευση, θα υπάρχουν ειδικοί όροι- υποχρεώσεις; Ποιος θα είναι ο μηχανισμός ελέγχου; O κίνδυνος που καραδοκεί σε περίπτωση καθυστερήσεων είναι η υγειονομική κρίση να γενικευτεί και να χρειάζονται πλέον μέτρα στήριξης μιας ευρύτερης κρίσης ως απόρροια της υγειονομικής.

Οι Ευρωπαϊκές Αλχημείες και οι μελλοντικοί στόχοι : To Ταμείο Ανασυγκρότησης αποτελεί ευκαιρία για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής των κρατών- μελών και την μετάβαση στο μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι Ευρωπαϊκές αλχημείες δηλαδή οι  ευέλικτοι  όροι λειτουργίας ενός  Ταμείου Ανάκαμψης   προσδίδουν καινοτομία στην συντηρητική Ευρώπη.

Πηγή: Economico.gr