Πάμε για αύξηση «κόκκινων» δανείων - Πόσο δύσκολη είναι η τροφοδότηση της αγοράς με «φρέσκο» χρήμα

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Kαθοριστικός ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος για την διάσωση των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κοροναϊό, τονίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ).  Την εποχή της πανδημίας οι τράπεζες “χαλαρώνουν” τους όρους  – τουλάχιστον για τους συνεπείς πελάτες τους- και επιτρέπουν την μερική αναστολή δανειακών δόσεων, όπου είναι εφικτό, επίσης προσφέρουν  θελκτικά επιτόκια. Παρόλα αυτά, προβλέπεται αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων   περίπου κατά 12%  το επόμενο διάστημα.

Τι επιπτώσεις θα έχει το σενάριο αυτό: Στόχος την περίοδο της υγειονομικής κρίσης,  είναι “το πάγωμα” του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μια πιθανή αύξηση, σε σημαντικό ποσοστό (αύξηση πάνω από 5%) θα διογκώσει τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, θα αυξήσει το ρίσκο των τραπεζών και θα τροφοδοτήσει το δημόσιο χρέος. H υγειονομική κρίση θα  υποβαθμίσει την ποιότητα των τραπεζικών προϊόντων (δανειακών και μη) και τα καθαρά τους  έσοδα  αναμένουμε ότι θα μειωθούν. Να υπενθυμίσουμε, πως η μέχρι τώρα αποκλιμάκωση τους  οφείλεται κατά κύριο λόγο στα τραπεζικά “κουρέματα” και όχι στην ομαλή αποπληρωμή. Άραγε, οι τράπεζες θα έχουν την δυνατότητα -εν μέσω πανδημίας- για γενναιότερα κουρέματα ώστε τα “κόκκινα” δάνεια να “κρατηθούν”  σε  ελεγχόμενο επίπεδο; Αν συνυπολογίσουμε  την αύξηση της ανεργίας και την πτωτική κατανάλωση, τότε η ομαλή αποπληρωμή απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

H προσπάθεια των τραπεζών: Aνακούφιση αποτελεί το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, θα γίνεται γρηγορότερα και απλούστερα καθώς και με καλύτερους όρους. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση μη πληρωμής των δόσεων από τους δανειολήπτες, η ζημιά του τραπεζικού συστήματος  θα είναι  ελαφρώς μικρότερη. Επιπλέον σε αυτές τις περιπτώσεις οι  εμπορικές τράπεζες δεν θα επιβαρύνονται καθώς  θα παρέχονται εγγυήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος. Χωρίς την παροχή πρόσθετης ρευστότητας, οι Ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η δυσκολία τροφοδότησης της αγοράς με “φρέσκο” χρήμα,  χωρίς την παράλληλη επιβάρυνση των τραπεζών και την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων  είναι η βασική πρόκληση  της τωρινής οικονομικής πραγματικότητας.

Εξαιτίας ποιων κλάδων θα αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Tομείς που έχουν δεχθεί μέχρι τώρα ισχυρές πιέσεις και οι οποίοι εξαρτώνται  από την πορεία της πανδημίας των υπόλοιπων χωρών, είναι αυτοί που θα συντελέσουν στην νέα αύξηση των “κόκκινων” δανείων. Ο τουρισμός και το εμπόριο αυτή την στιγμή αντιπροσωπεύουν το 15% των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών και οι  επιπλοκές στην λειτουργία τους εξαιτίας του κορωνοϊού  δυστυχώς θα συμβάλουν στην άνοδο των NPE’s.

Πηγή: Economico.gr