Ρέγκλινγκ: Θεμέλιο στην κρίση η γαλλο-γερμανική πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης

“Μεγάλο θεμέλιο της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην κρίση του κορωνοϊού το οποίο θα προστατεύσει την ενιαία αγορά καθώς και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση” χαρακτήρισε τη χθεσινή γαλλογερμανική πρόταση ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στην ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής του ESM τονίζει αναλυτικά:

«Στηρίζω με συνέπεια την άποψη ότι ορισμένες μεταβιβάσεις απαιτούνται για να αντιμετωπίσουν την οικονομικά ζημιά που έχει προκληθεί από την κρίση και ότι ο μόνος τρόπος για να γίνουν οι μεταβιβάσεις αυτές είναι μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αν εφαρμοστεί,  θα αποτελέσει ένα μεγάλο θεμέλιο της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην κρίση και θα προστατεύσει την ενιαία αγορά καθώς και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Θα συμπλήρωνε τις άλλες ευρωπαϊκές αντιδράσεις που αποτελούν ήδη συμφωνηθέντα δίχτυα ασφαλείας για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέσω του (προγράμματος) SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενός προγράμματος εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Στήριξης του ESM για την κρίση της πανδημίας».

«Είναι σημαντικό ότι η χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα βοηθήσει κυρίως τις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση. Τα δύο ευρωπαϊκά πακέτα είναι επίσης συμπληρωματικά από πλευράς χρόνου: Η στήριξη του ESM για την κρίση της πανδημίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα κράτη – μέλη του ευρώ από τώρα. Επίσης, το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σύντομα οι εγγυήσεις της ΕΤΕπ θα είναι διαθέσιμα σε πολύ λίγο», καταλήγει ο Ρέγκλινγ.

 

Τί λέει αναλυτικά η πρόταση Μέρκελ-Μακρόν για το ταμείο ανάκαμψης, ύψους 500 δισ. ευρώ

Η  Κομισιόν θα δανειστεί 500 δισ. ευρώ για να επιδοτήσει τις πληττόμενες από την κρίση οικονομίες.

  1. Θα υπάρξει μια “κοινή έκδοση χρέους” από το κατ’ εξοχήν Ευρωπαίκό όργανο, την Ευρωπαϊκή ΕπιτροπήΗ Κομισιόν θα εκδόσει ευρωπαϊκά ομόλογα (ευρωπαϊκό χρέος) και θα δανειστεί 500 δισ. ευρώ, από τις διεθνείς αγορές.
  2. Η διάθεση του ποσού αυτού στις χώρες της Ε.Ε. που θα χρειασθούν βοήθεια για να ορθοποδίσουν από την ξαφνική κρίση της ύφεσης, που προκύπτει από την πανδημία,  δεν θα γίνει με τη μορφή δανείων, αλλά με τη μορφή επιδοτήσεων.
  3. Οι επιδοτήσεις αυτές θα είναι (με δυό λόγια) μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις, προς τα κράτη που πλήττονται. Η λήξη των ομολόγων και η αποπληρωμή του δανεισμού των 500 δισ (το 2027) το σίγουρο είναι ότι δεν θα επιβαρύνει τα ωφελούμενα κράτη. Μένει να διευκρινιστεί ποιός θα πληρώσει πίσω τα 500 δισ. Το πιθανότερο είναι να το πληρώσει η Κομισιόν είτε με επέκταση των ιδίων πόρων της ΕΕ είτε με πρόσθετες συνεισφορές στον προϋπολογισμό της, δηλαδή με αναλογική έκτακτη αύξηση της συμμετοχής όλων των κρατών μελών.
  4. Η δαπάνη αυτή συνεπώς θα επιβαρύνει τις γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Δηλαδή θα πρόκειται για ένα δανεισμό και ένα κόστος το οποίο επιβαρύνει το κοινοτικό όργανο, δηλαδή όλα τα κράτη μέλη, κατά την αναλογία συμμετοχής τους στον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό.