Άρης Σουλούνιας: Να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να λειτουργήσει ο τουρισμός

Σε αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει φέτος ο τουρισμός βρίσκονται οι ξενοδόχοι.

Στα ζητούμενα του τομέα αλλά και την προετοιμασία που ήδη έχει γίνει μίλησε στο Notosnews  και στην  « Απογευματινή Ενημέρωση» , ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και της ΠΟΞ Άρης Σουλούνιας, ο οποίος τόνισε πως οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης έχουν προσδιοριστεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

«Αρχές της ερχόμενης εβδομάδος θα ανακοινωθούν όλα τα μέτρα από την κυβέρνηση. Μέλημα μας είναι να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια. Όμως δεν μπορεί να υπάρξει τουρισμός χωρίς ξεγνοιασιά. Δεν γίνεται να μετατρέψουμε τα ξενοδοχεία μας σε νοσοκομεία. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή», δήλωσε ο κ. Σουλούνιας.

Σε ότι αφορά τις ανακοινώσεις από την Κομισιόν, ο κ. Σουλούνιας, τόνισε:

«Ανακοινώθηκαν από την Κομισιόν προτάσεις που αφορούν πρωτόκολλα μεταφορών και πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία. Κυρίως όμως έχουν επικεντρωθεί στις αερομεταφορές.  Είναι οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές από την ΕΕ . Το κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να τα εξετάσει και να  επιβάλει μέτρα ανάλογα με την επικινδυνότητα.  Δεν είναι πανάκεια αλλά γενικές γραμμές και κατευθύνσεις»

Σε ερώτηση αν οι ξενοδόχοι περιμένουν τώρα τις ανακοινώσεις από την κυβέρνηση σε ότι αφορά τα μέτρα ο κ. Σουλούνιας δήλωσε:

«Δεν επικρατούν  οι ίδιες συνθήκες σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κάθε κράτος μέλος οφείλει να προσαρμόσει τα δεδομένα του, στις γενικές οδηγίες της ΕΕ με στόχο τη διασφάλιση της υγείας και τη μη εξάπλωση του κορονοιού. Ως εκ τούτου πρέπει να περιμένουμε τις ανακοινώσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση σε ότι αφορά τα μέτρα»

Όχι ελαφρά μέτρα για τις αεροπορικές και μέγγενη για τα ξενοδοχεία

Αναφορικά με το γεγονός ότι δεν θα  υπάρχουν κενά στις αεροπορικές θέσεις ο κ. Σουλούνιας δήλωσε:

«Αυτό θα πρέπει να εξεταστεί από το κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Εξαρτάται και  από την   επικινδυνότητα. Την ευθύνη για την υγεία των πολιτών την έχει η κάθε κυβέρνηση. Δεν πρέπει να πάμε στα άκρα δηλαδή πολύ αυστηροί κανονισμοί αλλά ούτε να διακινδυνεύσουμε την υγεία των πολιτών της κάθε χώρας  και στην προκειμένη περίπτωση για την Ελλάδα. Μιλάμε για την χώρα μας και πρέπει να διαφυλάξουμε τα του οίκου μας . Δεν μπορεί να είναι ελαφρά τα μέτρα των αεροπορικών εταιρειών και  αυστηρά αυτά για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Δεν μπορεί σε μια πτήση η πληρότητα να είναι 100% και στα ξενοδοχεία  να απαιτούνται  πολύ αυστηρά  μέτρα. Ορισμένα από αυτά δημοσιοποιήθηκαν  αλλά οι επίσημες ανακοινώσεις από τη χώρα μας δεν έχουν γίνει».

Δεν μας καλύπτει το τεστ 72 ώρες πριν από την αναχώρηση

Σε ερώτηση  αν διασφαλίζεται  το γεγονός ότι οι τουρίστες που θα έρχονται στην Ελλάδα θα είναι υγιείς στη στιγμή που η πρόταση της κυβέρνησης για τη πραγματοποίηση τεστ  72 ώρες πριν από την αναχώρηση δεν έγινε δεκτή ο  κ. Σουλούνιας δήλωσε:

«Δεν είμαι  επιδημιολόγος αλλά από αυτά γνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι μας και ειδικά εμείς που ασχολούμαστε με τον τουρισμό  συμπεραίνουμε πως δεν θα μας διασφάλιζε ούτε η διενέργεια τεστ 72 ώρες πριν από την αναχώρηση. Θα ήταν μόνο ένα βήμα αλλά  όχι η εξασφάλιση που θα θέλαμε. Τίποτε δεν αποκλείει  το τέστ για   αυτό που μπορεί να συμβεί.

Αν δεν βρεθεί το εμβόλιο ή το φάρμακο που θεραπεύει τον κορονοϊό  υπάρχουν κάποια ρίσκα. Αυτά προσπαθούμε όλοι εμείς λίγο πολύ να τα αντιμετωπίσουμε. Για αυτό το λόγο γίνονται απανωτές συσκέψεις και υπάρχουν διαβουλεύσεις»

Ξέρουμε τι θα κάνουμε αν προκύψει κρούσμα

Όσο για το αν οι ξενοδόχοι γνωρίζουν τι ακριβώς να κάνουν αν προκύψει κάποιο κρούσμα ο κ. Σουλούνιας δήλωσε:

«Έχουν γίνει συζητήσεις για αυτό το θέμα. Στα μέτρα που θα ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα περιλαμβάνονται  οδηγίες για το τι πρέπει να πράττει ο κάθε ξενοδόχος σε  περίπτωση που προκύψει κρούσμα. Από εκεί και πέρα πρέπει να αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις».

Μέχρι τον Σεπτέμβριο επαρκούν οι πόροι από την ΕΕ για την ενίσχυση της εργασίας

Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων καθώς οι οικονομικές δυνατότητες  της Ελλάδος δεν είναι ανεξάντλητες και η ΕΕ δεν φημίζεται για την ταχύτητα με την οποία διοχετεύει τα κονδύλια ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και της ΠΟΞ τόνισε:

«Μέσω του προγράμματος  που αφορά την ενίσχυση της εργασίας προβλέπονται  πόροι όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά και άλλους τομείς που έχουν πληγεί. Με υπολογισμούς από το υπουργείο Οικονομικών επαρκούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Το τι θα γίνει μετά  τον Σεπτέμβριο είναι μεγάλο ερώτημα . Το θέμα αυτό το έχουμε θέσει ήδη στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης,.  Υπάρχουν και ζητήματα  που αφορούν την υποστήριξη των εργαζομένων σε ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν φέτος. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα  γιατί δεν θα αντέξουν χωρίς επέκταση του επιδόματος ανεργίας μέχρι να ανοίξουν ξανά τα ξενοδοχεία τον Απρίλιο του 2021».

Να πιέσει και η κυβέρνηση την ΕΕ για περαιτέρω κονδύλια

Ο κ. Σουλούνιας τόνισε πως μετά τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να εξευρεθούν και να διατεθούν και άλλα χρήματα από την ΕΕ στις χώρες που στηρίζουν το ΑΕΠ τους στον τουρισμό.

«Θα ασκηθούν πιέσεις για αυτό. Σε σύσκεψη με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ έχει τεθεί το  θέμα. Πρέπει  και η κυβέρνηση, να πιέσει τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να διασφαλιστούν κονδύλια. Να μην ξεχνάμε όμως ότι η ΕΕ δρα αργά και βασανιστικά. Είναι πολύ γραφειοκρατική. Ελπίζουμε πως κάτι θετικό θα προκύψει.  Ακόμη πάμε βήμα βήμα σε όλα και δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Πρέπει να ληφθούν έγκαιρα μέτρα . Να μην φθάσουμε στον Οκτώβριο και δεν δοθούν   κονδύλια για τη διασφάλιση των εργαζομένων που θα μείνουν άνεργοι»

Αρκετά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν

Ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και της ΠΟΞ αναφέρθηκε όμως και στα αποτελέσματα έρευνας που δείχνουν πως αρκετά ξενοδοχεία μπορεί να μην ανοίξουν φέτος.

«Υπάρχουν κάποιες προβλέψεις βάση δεδομένων και συνθηκών. Να αναλογιστούμε ότι κάποιες χώρες δεν θα ανοίξουν τα σύνορα και το φόβο  των Ευρωπαίων για ταξίδια τις ακυρώσεις από προγράμματα. Σε έρευνα που έγινε και  αντιπροσωπεύει  9.000 ξενοδοχεία προέκυψε ότι δεν θα ανοίξουν τα 2.000 . Εδώ πρέπει να αναφερθούμε λοιπόν στην ανάγκη για τα πρωτόκολλα υγείας και την στήριξη των  επιχειρήσεων  αλλά και των εργαζομένων.  Όλα είναι μια αλυσίδα»

Μέσα Ιουλίου το άνοιγμα των ξενοδοχείων

Σχετικά με το χρόνο έναρξης λειτουργίας των ξενοδοχείων  ο κ. Σουλούνιας εκτίμησε πως αυτό θα γίνει στα μέσα Ιουλίου.

«Το τοπίο είναι ακόμη ασαφές. Θα ξεκαθαρίσει τέλος Μαΐου με το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Εμμένω στην αρχική μου εκτίμηση για την έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχείων από 10 με 15 Ιουλίου με αργούς ρυθμούς . Επίσης εκτιμώ ότι η κατάσταση θα είναι κάπως καλύτερη σε ότι αφορά το τουριστικό ρεύμα τον Αύγουστο.  Όλα όμως με γνώμονα τις σωστές μετακινήσεις με στόχο την ασφάλεια των ταξιδιωτών αλλά και των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε.

Σε ερώτηση  για τις χώρες από τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει επισκέπτες ο κ. Σουλούνιας δήλωσε πως έτοιμες να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες είναι το  Ισραήλ και η Κύπρος.

«Η δυναμική τους όμως είναι μικρή. Υπάρχουν καλά δεδομένα  για αφίξεις από Βουλγαρία και Ρουμανία αλλά αυτό αφορά την Χαλκιδική και τον   οδικό τουρισμό».

 

Πηγή: money-tourism.gr, με πληροφορίες, από το notosmedia.gr