Διακρατικές συμφωνίες, για την επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς στις 15 Ιουνίου

Η αργοπορία και κυρίως η αμηχανία από την οποία διακατέχονται οι μέχρι σήμερα κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν για την επανεκίννηση του τουρισμού, οδηγούν την Αθήνα σε επίσπευση των προσπαθειών της για τη σύναψη διμερών διακρατικών συμφωνιών με χώρες, που όπως και η Ελλάδα, τα έχουν πάει καλά στη διαχείριση της πανδημίας και εμφανίζουν πολύ χαμηλό ποσοστό διασποράς του ιού στον πληθυσμό τους.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να ξεκινήσει η τουριστική σαιζόν στις 15 Ιουνίου, ενώ βρίσκεται στα τελευταία στάδια κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα δίνει βάρος στον 12μηνο τουρισμό, προκειμένου να μετριαστούν οι δραματικές μέχρι σήμερα επιπτώσεις στον κλάδο, που αποτελεί και τη βαριά βιομηχανία της χώρας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αυστρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα, στη λίστα των πιθανών χωρών για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας, έχει προστεθεί και η Πολωνία. Για τη χώρα μας είναι σημαντικό να κλείσουν αυτές οι συμφωνίες μέσα στον μήνα, και πάντως, πριν το άνοιγμα των τουριστικών καταλυμμάτων, καθώς, πέρσι, από την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία και την Αυστρία το 2019 ήρθαν στην Ελλλάδα περίπου 5,5 εκατομμύρια τουρίστες, από τα συνολικά 34 εκατομμύρια ταξιδιώτες που επισκέφτηκαν τη χώρα μας και δαπάνησαν περί το 1,6 δισ. ευρώ.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει τί θα γίνει με τους Γερμανούς τουρίστες, καθώς η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα, με βάση τις ταξιδιωτικές τους δαπάνες.  Το 2019 αυτή διαμορφώθηκε στα 2,937 δισ. ευρώ από τα 18,17 δισεκατομμύρια συνολικά που απέφερε ο τουρισμός στη χώρα. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρέσβητης Γερμανίας, Ερνστ Ράιχελ στην Καθημερινή,  «η Γερμανία αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα επανεκκίνηση στον τουρισμό και στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις εντός της Ε.Ε. –ακόμη και φέτος το καλοκαίρι– εφόσον η περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας το επιτρέψει. Ετσι η Γερμανία συμβάλει με έμπρακτη αλληλεγγύη, ώστε οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού για την Ελλάδα να περιοριστούν σημαντικά». Για τον λόγο αυτό, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προσκάλεσε την ερχόμενη Δευτέρα σε τηλεδιάσκεψη τους ομολόγους του από εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, οι οποίες προσελκύουν κάθε χρόνο πολλούς Γερμανούς τουρίστες.

«Στόχος είναι ο όσο το δυνατόν καλύτερος συντονισμός των κανόνων για την ταξιδιωτική μετακίνηση και την παραμονή των τουριστών. Η Ελλάδα ανήκει στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τα οποία έγκαιρα και με μεγάλη επιτυχία αντιμετώπισαν την πανδημία και γι’ αυτόν τον λόγο, επίσης, η Ελλάδα αποτελεί για εμάς έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους σε αυτό το εγχείρημα», προσθέτει ο Ερνστ Ράιχελ. «Μέσα από έναν διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση, η Γερμανία επιθυμεί να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις, ώστε και φέτος το καλοκαίρι να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Γερμανοί τουρίστες να απολαύσουν στην Ελλάδα τις ωραιότερες εβδομάδες τους», υπογραμμίζει ο πρέσβης, ο οποίος δεν παραλείπει να σημειώσει ότι «για εμάς είναι, ωστόσο, ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να διχαστεί για το ζήτημα του τουρισμού.

Πηγή: Economico.gr