Μάχη με την ύφεση: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία - Πώς στηρίζονται εργαζόμενοι & επιχειρήσεις

Το ύψος της ύφεσης φέτος, θα κυμανθεί ανάμεσα στο 5% και στο 8% επιμένει το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας υπολογίσει την “άμυνα” από τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη εφαρμοστεί ή δρομολογούνται και υπολογίζονται στα 24 δισ. ευρώ φέτος. Σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να υπολογιστούν τα περίπου 10 δισ. ευρώ ρευστότητας από τα νέα ομολογιακά δάνεια που προωθούνται.

Ήδη τα πρώτα στοιχεία δείχνουν τις πιέσεις στην Ελληνική οικονομία:

  • Τα στοιχεία της “Εργάνης” για τον Απρίλιο έδειξαν πρωτοφανές πάγωμα των προσλήψεων.
  • Ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ δέχτηκε πιέσεις τον μήνα Μάρτιο αλλά και τον Απρίλιο αν και με μείωση σημαντικά βραδύτερη σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.
  • Έντονα αρνητική αντίδραση είχε ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών. Τώρα λαμβάνουν χώρα οι μετρήσεις κατά τον μήνα Μάιο συνυπολογίζοντας το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.
  • Ο δείκτης τιμών Καταναλωτή τον Απρίλιο κατέγραψε μείωση κατά 1,4% σε ετήσια βάση.
  • Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία μειώθηκε κατά 9,1% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο. Επίσης οι εξαγωγές τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 11,2%.
  • Τα κρατικά έσοδα μειώθηκαν κατά 14,7% τον Μάρτιο σε σχέση με πέρυσι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και οι δαπάνες κατά 16,7%. Την Παρασκευή αναμένονται από το ΓΛΚ τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού τον μήνα Απρίλιο με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι η απώλεια εσόδων θα είναι μικρότερη από το 30%.

Τα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά προγραμμάτων που ήδη δρομολογήθηκαν και αφορούν τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τους εργαζόμενους. Ανάμεσα στα άλλα:

  • Συγκροτήθηκε -και θα είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων μέσα στο Μάιο- το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19, που θα εευάται τη χορήση δανείων για κεφάλαια κίνησης, με ευνοϊκούς όρους, σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, την  αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες. Θα έχει -σε πρώτη φάση- ύψος 1 δισ. ευρώ έτσι ώστε να προκαλέσει  συνολική μόχλευση ρευστότητας 3,5 δισ. ευρώ.
  • Ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε περίπου 90.000 επιχειρήσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που εγκρίνεται για κάθε επιχείρηση εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζόμενο. Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, τον Ιούνιο με επιπλέον  1 δισ. ευρώ.
  • Έχει παραταθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία για την καταβολή -από πληττόμενες επιχειρήσεις, εκμισθωτές που λαμβάνουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο και εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί- των οφειλών τους προς την εφορία που έληξαν  ή λήγουν εντός Μαΐου, καθώς και των ρυθμισμένων δόσεων που αντιστοιχούν στην περίοδο αυτή.
  • Έχει παραταθεί μέχρι τις 31 Μαΐου η δυνατότητα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
  • Μέχρι την Κυριακή, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση για να πάρουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, φορτοεκφορτωτές, τουριστικοί συνοδοί, αποκλειστικοί νοσοκόμοι κ.ά., καθώς και  μισθωτοί του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου, των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο.
  • Από την προσεχή Δευτέρα έως και τις 31 Μαΐου οι εργοδότες των  επιχειρήσεων  που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο, πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις, ώστε να καταβληθεί στους εργαζόμενους η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τον τρέχοντα μήνα. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, θα λάβουν ειδική αποζημίωση 18 ευρώ για κάθε μέρα αναστολής της εργασίας τους.
  • Στήριξη όσων αναγκαστούν να δουλέψουν εκ περιτροπής

Η κυβέρνηση απαγόρευσε δια νόμου τις απολύσεις και έθεσε ως όρο για την στήριξη επιχειρήσεων τη διατήρηση των θέσεων εργασίας που είχαν την ώρα που ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Επίσης παρείχε τα επιδόματα ανεργίας και έδωσε έκτακτη ενίσχυση στους μακροχρόνια ανέργους. Τη στιγμή αυτή καταρτίζονται και μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή προγράμματα απασχόλησης που θα καλύψουν πάνω από 135.000 άνεργους.

Για τους εργαζόμενους που ενδεχομένως θα αναγκαστούν να δουλέψουν εκ περιτροπής, η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο μέρος από τα κοινοτικά κονδύλια του προγράμματος SURE. Θα στηρίξει, όχι μόνο τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, αλλά και μέρος του μισθού, προκειμένου οι απώλειες -που ενδεχομένως να έχουν- να είναι οι μικρότερες δυνατές.

Πηγή: Economico.gr