Με ποιά όπλα αμύνεται η χώρα στην καταιγίδα της ύφεσης

Η πρώτη εικόνα είναι σκοτεινή. Κάποιοι την βρίσκουν δραματική. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται από ξένους Οίκους σε δύο από τα τέσσερα γκρουπ χωρών που κινδυνεύουν να βιώσουν μια παρατεταμένη κρίση πριν επιστρέψουν στην ανάκαμψη. Και αυτό γιατί η οικονομία της επηρεάζεται σοβαρά από τον τουρισμό, που “χτυπιέται αλύπητα” διεθνώς και από το υψηλό δημόσιο χρέος, που υπολογίζεται να ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ.

Οι εκτιμήσεις των διεθνών Οργανισμών και των Οίκων Αξιολόγησης του αξιόχρεου της χώρας μας δίνουν μια ευρεία λίστα ποσοστών ύφεσης το 2020, ως συνέπεια της πανδημίας, από μαύρη έως κατάμαυρη. Έχουμε να … “διαλέξουμε” από τους αφορισμούς του ΔΝΤ για ύφεση -10% φέτος έως τις προβλέψεις διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που “παίζουν” σε “λογικά” επίπεδα του -7% έως -8% (Βank of America – Citigroup) μέχρι σενάρια τρόμου με μια γκάμα από διψήφια υψηλά αρνητικά νούμερα, που φτάνουν ακόμη και στο τρομακτικό ποσοστό του -21,3% (το πλέον αρνητικό από τα σενάρια της Morgan Stanley).

Ωστόσο, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος εμφανίζονται με πιό ψύχραιμες εκτιμήσεις αναφορικά με την ύφεση, που στο καλό σενάριο (ΥΠΟΙΚ και ΤτΕ) κινούνται στο -4,7% και στο κακό (της ΤτΕ) στο -8%.

10 πυλώνες στήριξης & χρηματοδότησης της οικονομίας στη σημερινή κρίση

Όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αλλά και της ΤτΕ, οι εκτιμήσεις τους βασίζονται σε μια σειρά ισχυρών όπλων που έχει στη διάθεσή της η χώρα για να “αμυνθεί” στην καταιγίδα της ύφεσης. Αυτά είναι:

  • Η ελαστική πλέον τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και η άρση της υποxρέωσης διαμόρφωσης φέτος πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.
  • Η ενίσχυση από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές για τη διατήρηση της αναγκαίας ρευστότητας. Ήδη η Ελλάδα πέτυχε καλούς όρους στην έκδοση (μέσα στην κρίση) του 7ετούς ομολόγου της 15ης Απριλίου (με επιτόκιο 2,05%), έχοντας ήδη βγεί προηγουμένως επιτυχώς στις αγορές με το 15ετές ομόλογο του Ιανουαρίου, την πρώτη μακροπρόθεσμη έκδοση από την εποχή των μνημονίων (με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,875%).
  • Η τήρηση ενός υψηλού αποθέματος ασφαλείας στα δημόσια ταμεία.
  • Η αναμενόμενη επιστροφή (από τις κεντρικές και εμπορικές τράπεζες της ΕΕ) των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα, μετά το τέλος της τρέχουσας αξιολόγησης στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.
  • Η χρηματοδοτική στήριξη από τον Μηχανισμό Σταθερότητας, στο πλαίσιο των πρόσφατων αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.
  • Η ενίσχυση της απασχόλησης από το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν.
  • Η δυνατότητα μετατροπής των προγραμμάτων ΕΣΠΑ σε χρηματοδοτήσεις σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.
  • Η αποδοχή από την ΕΚΤ των Ελληνικών ομολόγων και η παροχή πρόσθετης ρευστότητας στις τράπεζες για τα χρηματοδοτικά τους προγράμματα.
  • Τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που με τη μορφή εγγυήσεων προσφέρονται για μόχλευση κεφαλαίων.

Και τέλος η ισχυροποίηση του brand name της Ελλάδας μετά την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και την αξιοπιστία που κατέκτησε η κυβέρνηση στην ΕΕ, με το οικονομικό της πρόγραμμα, το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και τον χειρισμό των διεκδικήσεων από τους Θεσμούς, με παράλληλη τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Πηγή: Economico.gr