Στο 12% θα φτάσει φέτος η ύφεση στην Ευρωζώνη - Πρόσθετα μέτρα ανακοίνωσε η Λαγκάρντ

Πρόσθετα μέτρα ρευστότητας προς τις τράπεζες ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς εκτιμά ότι η ύφεση της οικονομίας στην ευρωζώνη φέτος θα φθάσει το 12%.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων για την παροχή μακροπόθεσμης ρευστότητας προς τις τράπεζες, υπενθυμίζοντας ότι το συνολικό πακέτο των μέτρων που έχει εξαγγείλει για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια άφησε ανοικτό το ενδεχομένο να αυξηθεί και να επεκταθεί χρονικά το συνολικό ποσό των ομολόγων που αγοράζει η ΕΚΤ με το έκτακτο πρόγραμμα PEPP, στο οποίο ως γνωστόν συμμετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ δεσμεύτηκε ότι «θα κάνουμε οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να στηρίξουμε την οικονομία της Ευρωζώνης», καλωσόρισε τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί της ευρωζώνης για την στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, υπογραμμίζοντας ωστόσο, πως απαιτείται πιο συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η ίδια ανέφερε ότι ακόμη είναι νωρίς να γίνουν ακριβείς προβλέψεις για το μέγεθος της ύφεσης στην ευρωζώνη, λαμβάνοντας όμως υπ΄όψιν μία σειρά από πρόδρομους δείκτες, προέβλεψε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 5% έως 12%. Η ανάκαμψη, όπως είπε, θα επέλθει τα επόμενα χρόνια, αποφεύγοντας ωστόσο να προχωρήσει σε μία πιο συγκεκριμένη χρονική εκτίμηση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τόσο η ταχύτητα όσο και το μέγεθος της ανάκαμψης είναι εξαιρετικά αβέβαια».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στο  πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (APP) ομόλογα που δεν βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα (όπως τα ελληνικά) η ίδια απάντησε ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε σήμερα. Ανέφερε ωστόσο, ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές μέσω του προγράμματος αυτού, με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ, μαζί με τις επιπρόσθετες αγορές 120 δισ. ευρώ, έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η κ. Λαγκάρντ διαβεβαίωσε πως η ΕΚΤ είναι πλήρως προετοιμασμένη να αυξήσει το μέγεθος του PEPP (στο οποίο συμμετέχουν τα ελληνικά ομόλογα) και να προσαρμόσει τη σύνθεση του, κατ’ όσο και για όσο χρειαστεί.

Ευρώ και ομόλογα ενισχύονται, μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ

Ευνοϊκά υποδέχθηκαν οι αγορές ομολόγων τις σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Περισσότερο κερδισμένα βγήκαν τα γερμανικά, καθώς η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε σχεδόν στο -0,60%.

Η ΕΚΤ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, θα διοχετεύσει μέχρι τέλος του έτους πρόσθετη ρευστότητα άνω του 1 τρισ. ευρώ. Ωστόσο, προς το παρόν η ΕΚΤ κράτησε “κλειστή την πόρτα” της στις αγορές ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, (με εξαίρεση το πρόγραμμα PEPP στο οποίο μετέχουν και τα Ελληνικά ομόλογα). Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί συντόμα να χαλαρώσει περαιτέρω τα μέτρα επεκτατικής πολιτικής προκειμένου να αναχαιτίσει την ύφεση που απειλεί την ευρωπαική οικονομία.

Στην εγχώρια αγορά σήμερα η αποδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,15% απο 2,19% χθες, του 5ετους στο 1,67% απο 1,69% ενω του 15ετούς διατηρήθηκε στο 2,13%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,19% έναντι -0,59% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαορφωθεί στο 2,78% απο 2,66%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ μετά τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ και τα αρνητικά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται έναντι του δολαρίου νωρίς το απογεύμα στα 1,0957 δολ. απο τα 1,0874 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0876 δολ.