Νέο πρόγραμμα στήριξης δανειοληπτών - Διατηρείται η αποζημίωση Ειδικού Σκοπού - Αναστολή οφειλών & έκπτωση ενοικίου

Τις δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού εξειδίκευσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Νέο σύστημα επιδότησης δανειοληπτών, είναι το καινοτόμο μέτρο που περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την δεύτερη φάση αντιμετώπισης της επιδημίας, από τον Μάιο και μέχρι το τέλος του έτους, όπως ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι:

  1. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού παραμένει για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή σύμβασης. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να μην κάνουν απολύσεις.
  2. Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών υφίστανται για τον Μάιο για το σύνολο των επιχειρήσεων που πλήττονται
  3. Παραμένει η έκπτωση 40% για τον μήνα Μάιο και για όλες τις επιχειρήσεις. Για όσες επιχειρήσεις ανοίξουν το μέτρο δεν επαναλαμβάνεται
  4. Θεσπίζεται μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης, στο πλαίσιο του προγράμματος SURE της Κομισιόν.
  5. Δρομολογείται εντός διμήνου δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή.
  6. Υλοποιούνται στοχευμένες κλαδικές πολιτικές σε τομείς που δέχτηκαν τα μεγαλύτερα πλήγματα
  7. Παρατείνεται η προστασία Α’ Κατοικίας για τρεις ακόμη μήνες. «Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμες ορισμένες παρατηρήσεις: Ο υφιστάμενος Νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας ψηφίστηκε την 1η Απριλίου 2019 και ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019. Ο Νόμος αυτός προστατεύει την πρώτη κατοικία για όσους είχαν «κόκκινο δάνειο» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.Τους μεταγενεστέρους «κόκκινους δανειολήπτες» δεν τους προστατεύει. Ο Νόμος αυτός έληγε, με απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης, στις 31.12.2019. Η σημερινή Κυβέρνηση πέτυχε την παράταση του Νόμου για 4 ακόμη μήνες», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

 Δείτε το Video με τις ανακοινώσεις των υπουργών:

Παρά τις πολλές και σημαντικές βελτιώσεις που επήλθαν στο μεσοδιάστημα, νομοθετικές και λειτουργικές, και την άμεση ενεργοποίηση της κρατικής επιδότησης για την προστασία των ευάλωτων συμπατριωτών μας, το πλαίσιο προστασίας δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, μέχρι τέλος Μαρτίου, υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα μόλις 3.198 αιτήσεις, όταν οι δυνητικοί δικαιούχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζικών ιδρυμάτων, είναι περίπου 90.000. Την ίδια χρονική περίοδο, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020, ρυθμίστηκαν διμερώς, με τράπεζες και διαχειριστές δανείων, συνολικά, περίπου 210.000 δάνεια. Η κουλτούρα πληρωμών πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί!

Συνυπολογίζοντας όμως ότι, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, οι δυνητικοί δικαιούχοι αδυνατούν να υλοποιήσουν τις διαδικασίες υποβολής αίτησης, καθώς και τη νέα οικονομική πραγματικότητα, η Κυβέρνηση ενσωμάτωσε στην δρομολογούμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διάταξη για την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου, μέχρι τέλος Ιουλίου. Ώστε να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία αξιοποίησής του σε όσους το επιθυμούν. Παράλληλα, δρομολογείται και θα υλοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών. Πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κοροναϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία».

Τι περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα στήριξη των δανειοληπτών

Ο Χρήστος Σταïκούρας ανακοίνωσε ένα νέο μηχανισμό στήριξης δανειοληπτών. «Πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κοροναϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που προέκυψαν μεταγενέστερα προέκυψαν και μέχρι σήμερα, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Καλύπτει όμως και τα εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από την πανδημία. Παράλληλα, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Το Κράτος, με συγκεκριμένες και διορατικές πρωτοβουλίες, αναλαμβάνει, για ένα χρονικό διάστημα, ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κοροναϊού» είπε και τόνισε πως με το νέο πρόγραμμα, εν μέσω της πανδημίας, επιπροσθέτως προς την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου:

  1. Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.
  2. Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.
  3. Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.
  4. Αποτρέπεται η εκμετάλλευση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
  5. Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.
  6. Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.
  7. Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο».

Πηγή: Economico.gr