Πρόβλεψη-σοκ της Morgan Stanley, για ύφεση έως 21,3% στην Ελλάδα

Σύμφωνα με εκτίμηση της Morgan Stanley ο τζίρος της ελληνικής οικονομίας θα μειωθεί φέτος από 6,6% ως 21,3% λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Οι αναλυτές της τράπεζας αποκλείουν μια γρήγορη ανάκαμψη στα προ-κοροναιού επίπεδα το 2020.

Η ανάκαμψη του ΑΕΠ θα κυμανθεί από 1,1% ως 4,3% το 2021. Πιθανότερη εκδοχή ωστόσο θεωρεί ότι η ύφεση φέτος θα είναι -13,3% και η ανάκαμψη του χρόνου 4%.

Το έλλειμμα του δημοσίου θα αγγίξει το 8,3% φέτος για να υποχωρήσει στο 5,9% το 2021 σύμφωνα με το βασικό σενάριο της τράπεζας.

Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι αναλυτές καθώς το χρέος θα έχει εκτοξευτεί (από 182% το 2019 ακόμα και 211% φέτος) η χώρα θα πρέπει να επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να αρχίσει άμεσα, μετά την κρίση του κοροναϊού να το μειώνει εκ νέου.

Η ανάλυση της Morgan Stanley ωστόσο υπογραμμίζει ότι το παλαιότερο ρίσκο σε σχέση με την πρόσβαση της ελληνικής οικονομίας σε χρηματοδότηση έχει μειωθεί, καθώς παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει ικανοποιήσει ακόμα το κριτήριο της επενδυτικής κατηγορίας, τα ομόλογά της έχουν συμπεριληφθεί στις αγορές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο πλαίσιο του QE για τον κορωνοϊό.

Πηγή: Economico.gr