Σταϊκούρας: Στα 36,6 δισ. ευρώ το "ταμείο" της χώρας στο τέλος Μαρτιού

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στα 36,6 δισ. ευρώ ανέρχονταν στο τέλος Μαρτίου τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, κράτους και φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Αναλύοντας τα σχετικά στοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως ποσό 15,7 δισ. ευρώ αποτελείται κυρίως από την τελευταία εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προς τη χώρα μας και τα υπερ-πλεονάσματα της προηγούμενης περιόδου (9 δισ. ευρώ από δόση του ESM, 3 δισ. ευρώ από εκδόσεις χρέους και 3,7 δισ. ευρώ από τα υπερ-πλεονάσματα).

«Το ποσό αυτό χρειάστηκε να κρατηθεί στην άκρη λόγω της αναξιοπιστίας της τότε κυβέρνησης και της αδυναμίας της να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο από τις αγορές», είπε ο υπουργός.

Ακόμη, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, 10,7 δισ. ευρώ είναι τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, που τηρούνται σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος και 10,2  δισ. ευρώ είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της κεντρικής διοίκησης.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι παρουσίασε αναλυτικά όπως δεν έχει γίνει ποτέ στην ολομέλεια το ταμείο της χώρας. 

Επίθεση εξαπέλυσε μάλιστα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τις υποσχέσεις που δίνει στους Έλληνες: “Κάθε μέρα όποιον βλέπει ο κ. Τσίπρας υπόσχεται πόρους που δεν ήταν στο πρόγραμμα που παρουσίασε, μοίρασε και συνεχίζει να μοιράζει κάθε μέρα υποσχέσεις για στήριξη κλάδων με επιπλέον πόρους που δεν είχαν συμπεριληφθεί στις αρχικές προτάσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθετεί πλήρως τη λογική του περάστε κόσμε. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης σε επανάληψη στα καλύτερα του” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως τα repos, από 8,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, διαμορφώθηκαν στα 19,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, και σήμερα είναι στα 33,8 δισ. ευρώ. 

Πηγή: Economico.gr