Διαφωνεί ο Economist: «Δύσκολη» η ταχεία ανάπτυξη μετά το τέλος της πανδημίας

Οι αναλυτές  της ομάδας ερευνών του Economist (EIU) θεωρούν πιθανή μία «διπλή βουτιά» της παγκόσμιας οικονομίας, με τη δεύτερη περίοδο ύφεσης να είναι μάλιστα πιο σκληρή από την πρώτη. “Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ήδη την βαθύτερη ύφεση από την δεκαετία του 1930, αλλά τα χειρότερα… έπονται”, προειδοποιεί η ανάλυση αυτή.

Σύμφωνα με την EIU το πιο ανησυχητικό είναι μία δεύτερη ύφεση, την οποία θα πυροδοτήσει μία νέα κρίση χρέους από κυβερνήσεις με αδύναμους ισολογισμούς.

«Πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι μεταξύ εκείνων, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Μεταξύ αυτών η Ιταλία και η Ισπανία που ήδη είχαν σχετικά αδύναμη δημοσιονομική θέση πριν ξεσπάσει η πανδημία» εξηγεί η EIU. «Μία πιθανή κρίση χρέους σε οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες θα μεταδιδόταν πολύ γρήγορα σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες και αναδυόμενες αγορές στέλνοντας έτσι την παγκόσμια οικονομία σε νέα και ενδεχομένως βαθύτερη βουτιά» συμπληρώνει.

Αν και αυτό δεν είναι το κεντρικό σενάριο για την EIU, διαμηνύει: «Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων ανά τη Δύση είναι άγνωστες. Ένα δεύτερο ή και ένα τρίτο κύμα της πανδημίας θα καθιστούσε αυτομάτως το αρνητικό σενάριο ως το πιο ρεαλιστικό».

Η EIU δεν συμφωνεί επίσης με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για ταχεία, δυναμική ανάπτυξη που θα επαναφέρει γρήγορα σε προ κρίσως επίπεδα την οικονομική δραστηριότητα. Και τούτο γιατί με δεδομένη την αύξηση της ανεργίας και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων δεν μπορούν παρά να ανακάμψουν αργά οι καταναλωτικές δαπάνες, επισημαίνει.