Μείωση 40% και για τα φοιτητικά ενοίκια - Κλιμακωτές οι ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή η ρύθμιση που προβλέπει τη μείωση 40% για τα ενοίκια φοιτητών που σπουδάζουν σε πόλεις και περιοχές μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φοιτητές να θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας ή που εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους.

Εν τω μεταξύ μέτρα ελάφρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων που πλήττονται από τη μείωση των ενοικίων κατά 40% προανήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι η ελάφρυνση των ιδιοκτητών θα είναι κλιμακωτή, ανάλογη του πλήγματος που δέχεται ο καθένας, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν θα παραταθεί περαιτέρω το μέτρο της μείωσης των ενοικίων.

Ο υφυπουργός αφού έκανε λόγο για άνοιγμα της αγοράς και της οικονομίας από τις αρχές Μαΐου, ανέφερε ότι:

Για τον ΕΝΦΙΑ

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν διάφορα σενάρια για την ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων που πλήττονται από την επέλαση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται σενάρια για παρεμβάσεις στη φορολογία των εισοδημάτων από ακίνητα, ενώ φαίνεται ότι απορρίπτεται το σχέδιο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ λόγω πρακτικής αδυναμίας εφαρμογής της. Και αυτό γιατί ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα κάθε ιδιοκτήτη – εκμισθούμενα και μη εκμισθούμενα -, οπότε μια γενικευμένη μείωση για παράδειγμα 25% ανά ιδιοκτήτη θα συμπεριλάβει και τα μη εκμισθούμενα ακίνητα.

Σε περίπτωση που αποφασιστούν ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την κρίση, αυτές θα ισχύσουν για τα φετινά εισοδήματα τα οποία θα δηλωθούν από τους φορολογουμένους το επόμενο έτος.

Πάντως στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η πρόταση να δοθεί στους ιδιοκτήτες κίνητρο για εφάπαξ εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ με τη μορφή μιας έκπτωσης έως 10%. Την προαναγγελία στήριξης των ιδιοκτητών χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή διαδικτυακή συζήτηση.

Δεν αφορά τους ιδιοκτήτες Airbnb

Οι ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από τη μείωση των ενοικίων δεν θα αφορούν όσους εκμισθώνουν κατοικίες μέσω κάποιας πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb. Επίσης, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης απέκλεισε τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μέτρο το οποίο έθεσε χθες στον υφυπουργό Οικονομικών η Θεοδώρα Δήμα, πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού.

Οι αντικειμενικές αξίες

Το σχέδιο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων παγώνει μέχρι το 2021. Αυτή τη στιγμή και η αγορά των ακινήτων δέχεται ισχυρό πλήγμα και, όπως ανέφερε στη χθεσινή συζήτηση ο Πάνος Χαραλαμπόπουλος, πιστοποιημένος εκτιμητής – MRICS, υπάρχει πλήρης παύση εργασιών.