Η Ελλάδα σε ύφεση, η Ευρώπη σε κρίση, ο κόσμος σε παραζάλη

Η Ελλάδα σε ύφεση, η Ευρώπη σε κρίση, ο κόσμος σε παραζάλη. Αυτή η φράση συνοψίζει τις συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει η οικονομία μας, μόλις βγεί από την καραντίνα. Όλες οι προβλέψεις – του υπουργείου Οικονομικών, της Κομισιόν, του ΔΝΤ – είναι ζοφερές για την ελληνική οικονομία, η οποία καλείται να πορευτεί σε μια αναποφάσιστη και ελάχιστα αλληλέγγυα Ευρώπη, σε κλίμα “τεράστιου παγκόσμιου σοκ” (ΔΝΤ).

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μας προειδοποίησε ήδη από το τηλεοπτικό μήνυμα του (Μεγάλη Δευτέρα) για επερχόμενη “βαθιά κρίση”. Για να έρθουν τα κακά μαντάτα με αριθμούς από το ΔΝΤ χθες:

  • Στην Ελλάδα η ύφεση θα αγγίζει το -10% το 2020, κάτι που είχε προαναγγείλει νωρίτερα, “με δικά του λόγια”, και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. [Στην Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 7,5% φέτος , με την , την Ιταλία στο -9,1%, την Ισπανία στο -8%, τη Γαλλία στο -7,2% και τη Γερμανία στο -7%]. Το βασικό σενάριο του ΔΝΤ προβλέπει πως το 2020 θα καταγραφεί παγκόσμια ύφεση 3%, πολύ χειρότερη από αυτήν που κατεγράφη κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Πρόκειται για πρόβλεψη χειρότερη κατά περισσότερο από 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις των Παγκόσμιων Οικονομικών Προβλέψεων (Οκτωβρίου 2019 και Ιανουαρίου 2020).

Το άλμα στην ανεργία στη χώρα μας θα αγγίξει τις πέντε μονάδες μετά από ποσοστό 17,3% το 2019 και οι καταλυτικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας δεν προβλέπεται να «σβήσουν» εύκολα καθώς το 2021 το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα είναι 19%. Σημαντική επιδείνωση προβλέπεται και στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με άνοιγμα της ψαλίδας από το 2,1% στο 6,5% του ΑΕΠ το 2020, πριν περιοριστεί στο 3,4% το 2021.

Η τρέχουσα είναι μια κρίση που δεν μοιάζει με καμία άλλη, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για το ενδεχόμενο η κρίση αυτή του κοροναϊού να αποδειχθεί σοβαρότερη από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.

Και αυτό συμβαίνει ενώ οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναπτυξιακού σοκ στις οικονομίες των κρατών μελών τους, αφού σήμερα πρσφέρουν μέτρα που ανακουφίζουν μεν δεν θεραπεύουν δε το πρόβλημα που έχει υποστεί η οικονομία.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ γυρίζουν την πλάτη στα δάνεια του ESM

Είναι χαρακτηριστικό, ότι, όπως είπε ο κ. Ντομπρόφσκις, δεν είναι βέβαιη η προσφυγή της Ιταλίας και της Ισπανίας (αλλά και της Ελλάδας όπως έχει δηλώσει ο κ. Σταϊκούρας) στα δάνεια που προσφέρει ο ESM (τα οποία αποτελούν τα 2/5 των Ερωπαϊκών μέτρων που αποφάσισε το Eurogroup). «Αυτή τη στιγμή κανένα μέλος του ευρώ δεν έχει πρόβλημα να βρει αγοραστές για τα ομόλογά του», ανέφερε σχετικά, για να μας ενημερώσει στη συνέχεια ότι «καμία χώρα δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτηση για δάνειο από τον ΕΜΣ και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια κυβέρνηση θέλει να το κάνει μελλοντικά».

  • Ήδη η Ελλάδα ανακοίνωσε χθες ανεξάρτητη προσφυγή στις αγορές, με έκδοση 7ετούς ομόλογου, κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης του οποίου  είναι οι Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale.

Αυτά συμβαίνουν σε ένα διεθνές κλίμα αβεβαιότητας, με τα κρατικά ελλείμματα και τα χρέη να αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά στις Ευρωπαϊκές οικονομίες και το ΔΝΤ να συγκρίνει ευθέως το μέγεθος της παρούσας κρίσης με αυτή της Μεγάλης Ύφεσης του 1930, αναδεικνύοντας έτσι τις μεγάλες αβεβαιότητες στη διατύπωση προβλέψεων.

Τι λέει η κυβέρνηση για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ

Αναφερόμενοι στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ κύκλοι της κυβέρνησης, χωρίς να τις απορρίπτουν, έκανα χθες βράδυ τις ακόλουθες ‘παρατηρήσεις”:

“Σε ό,τι αφορά την ύφεση κανένας δεν μπορεί να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη, αυτή τη
στιγμή, πριν ξεπεραστεί οριστικά η υγειονομική κρίση. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ελλάδα
θα έχει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν από την κρίση του κοροναϊού. Δηλαδή,
μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση η οποία είχε αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην
οικονομία μας και τη χώρα γενικότερα.

Πολύ φθηνά περιουσιακά στοιχεία, είτε μιλάμε για τα ακίνητα είτε για την αποτίμηση των  εισηγμένων και μη εταιρειών. Με αυτά τα δεδομένα και με τη θετική εικόνα που εκπέμπει η Πατρίδα μας, στις δύσκολες αυτές ώρες, είναι βέβαιο ότι το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί πριν την υγειονομική κρίση, θα συνεχιστεί και μετά από αυτή. Η Κυβέρνηση θα επιταχύνει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και θα αξιοποιήσει τα εργαλεία ρευστότητας που εξασφάλισε το προηγούμενο διάστημα, ώστε η οικονομία να πάρει το ταχύτερο δυνατό μπροστά”.