"Έρχεται βαθιά ύφεση που θα θυμίσει εποχές μνημονίου, αλλά σύντομα θα ξεπεραστεί"

“Θα έχουμε μία βαθιά ύφεση η οποία πιθανώς θα φτάσει και στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης της προηγούμενης δεκαετίας“, αλλά η οποία θα αναστραφεί άμεσα και το 2021 “θα υπάρχει θετικό πρόσημο στην οικονομία και μάλιστα σημαντικό” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στα “Παραπολιτικά FM”.

Ωστόσο, είπε ότι “αυτή τη φορά πρόκειται για μία συστημική εξωγενή κρίση και όχι ενδογενή και επιχειρείται να διατηρηθεί όσο το δυνατό το εισόδημα των πολιτών”.

Παράλληλα εξήγγειλε μέτρα για 6 κλάδους, ναυτιλία, ιδιωτική υγεία, ακτοπλοΐα, μεταφορές, ενέργεια, πρωτογενή τομέα και τουρισμό, καθώς και κάποια περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου.

  • Ο υπουργός είπε ότι τα κλαδικά αυτά σχέδια στήριξης θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες 5-10 ημέρες, διευκρινίζοντας ότι για τον τουρισμό θα αφορούν σε μέτρα 12 μηνών και σε εποχικά.
  • Προανήγγειλε επίσης και την επανάληψη των μέτρων στήριξης που ήδη έχουν εφαρμοσθεί τον Μάιο. Δεν απέκλεισε ωστόσο να υπάρξουν διαφοροποιήσεις αν ενεργοποιηθεί το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και της άρσης του lockdown κάποιων κλάδων.

Για τα κόκκινα δάνεια

Ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε πως θα αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια και προέβη σε σαφή διαχωρισμό μεταξύ αυτών που έχουν δεχθεί πλήγμα και των κακοπληρωτών, λέγοντας πως το κυνήγι σε αυτούς θα συνεχισθεί γιατί πρέπει να διατηρηθεί η κουλτούρα πληρωμών.

Επιπρόσθετα, δεσμεύτηκε ότι το σχέδιο για μείωση των φόρων θα συνεχιστεί τη μετά κορονοϊό εποχή. Επίσης έκανε σαφές πως δεν υπάρχει εκροή καταθέσεων.

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις σημείωσε πως όπου είναι εφικτό θα προχωρήσουν, φέροντας ως παράδειγμα τα περιφερειακά  λιμάνια (αν και στελέχη του υπουργείου του κρατούν μικρό καλάθι)

«Είμαι αισιόδοξος»

“Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση”, είπε ο υπουργός Οικονομικών αλλά “η χώρα προηγούμένως θα μπει σε βαθιά ύφεση”. “Δεν είμαι σε θέση να πω το μέγεθός της, όπως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να το πράξει” επανέλαβε και ανέφερε την πρόβλεψη για ύφεση της τάξης του 5% με 10% που ισχύει για όλα τα κράτη της ΕΕ.

Προειδοποίησε, ωστόσο, για όλα τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα με κονδύλια της ΕΕ γιατί και αυτά  επηρεάζουν το “διαρθρωτικό πρόβλημα, το χρέος” και “οι αγορές θα παρακολουθούν το χρέος την επόμενη μέρα”. Ανέφερε ξανά το μαξιλάρι διαθεσίμων των 15,7 δισ. ευρώ το οποίο είναι σημαντικό για την επόμενη ημέρα αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του κράτους και της γενικής κυβέρνησης σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η άγνωστη παράμετρος

Σημείωσε παράλληλα πως άγνωστη παράμετρος είναι πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση και αν θα επανέλθει μέσα στη χρονιά. Επίσης, ανέφερε πως άγνωστη παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα “είναι ο τουρισμός για αυτό και επιβαρύνεται σημαντικά η χώρα από άποψη ύφεσης”. Εξήγησε πως είναι άγνωστο το ποιος τουρισμός θα μπορέσει να έρθει από το εξωτερικό, ακόμα και αν ολοκληρωθεί η υγειονομική κρίση στην Ελλάδα από τον επόμενο μήνα.