H κυβέρνηση προειδοποιεί τις τράπεζες για τα εγγυημένα δάνεια

Ως αντίδραση της κυβέρνησης στις πληροφορίες ότι οι τράπεζες θα λειτουργήσουν “με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια” και στην έκτακτη παροχή εγγυημένης ρευστότητας ύψους 7 δισ ευρώ που πέτυχε η κυβέρνηση από την Κομισιόν και στην ανάδειξη του θέματος από το economico.gr  θεωρούνται οι σημερινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζαββού.

Ο κ. Ζαββός καλεί καλεί τις τράπεζες “να ετοιμάσουν άμεσα τις εσωτερικές τους δομές ώστε να διοχετεύσουν γρήγορα τη ρευστότητα που είναι διαθέσιμη και έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις για να σταθούν όρθιες στην κρίση του κορονοϊού”

Σε δηλώσεις του προς το capital.gr (Νένα Μαλλιάρα) ο αρμόδιος υφυπουργός για το τραπεζικό σύστημα ξεκαθαρίζει ότι οι τράπεζες “θα πρέπει, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, να έχει έτοιμα τα εργαλεία και την ανθρωποτεχνική υποδομή, ώστε να λειτουργήσει χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, ως ο αποτελεσματικός ιμάντας μεταφοράς της ρευστότητας σε αυτούς που την έχουν άμεσα ανάγκη αυτήν την περίοδο”.

Εκτός… στόχου

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται αμέσως μετά τη χθεσινή παρέμβαση του economico.gr  έθεσε το κρίσιμο θέμα των κριτηρίων και του κόστους των δανείων αυτών προς τις επιχειρήσεις που τα έχουν ανάγκη: Ποιοί θα τα πάρουν, με ποιούς όρους και με τι κόστος (επιτόκια).

Και αυτό γιατί η φιλοσοφία και ο λόγος αυτών των συγκεκριμένων δανείων είναι η εύκολη και φτηνή χρηματοδότηση, λόγω της κατάστασης ανάγκης που επικρατεί στην αγορά. Σημειώσαμε ότι οι  όροι αυτού του δανεισμού διέπονται από την Ευρωπαϊκή και κρατική εγγύηση και οφείλουν να ακολουθήσουν διαφορετικές προϋποθέσεις και διαφορετικό κόστος από το συνήθη τραπεζικό δανεισμό – δηλαδή πρέπει να είναι προσαρμοσμένοι στις συνθήκες που επιβάλει η έκτακτη ανάγκη για την οποία και τους προσφέρεται άλλωστε, η εγγυοδοσία.

Και εξηγήσαμε ότι δεν είναι δυνατόν οι τράπεζες να λειτουργήσουν και για αυτά τα συγκεκριμένα δάνεια – που (επαναλαμβάνουμε) είναι εγγυημένα και προσφέρονται ως σανίδα σωτηρίας σε όσους τα έχουν ανάγκη στις έκτακτες συνθήκες που βιώνει σήμερα η αγορά- με τα γνωστά σε όλους μας “κριτήρια” και τις γνωστές μας προσωπικές και άλλες τραπεζικές εγγυήσεις. Και αυτό γιατί απλά οι περισσότεροι από όσους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες τα έχουν ανάγκη, οι πόρτες των τραπεζών είναι κλειστές.

Θέμα επιβίωσης

Όπως σημειώσαμε και χθες, αν η εγγυοδοσία του κράτους και της ΕΕ δεν αφορά την επιβίωση, σε αυτές τις δραματικές συνθήκες, των αδύναμων, των ήδη χτυπημένων από τα μνημόνια, των “μη προνομιούχων” μικροεπιχειρηματιών, τότε ποιούς αφορά; Εκείνους μόνο που τα έχουν καταφέρει; Ή τους μεγάλους και “εισηγμένους”; Μα αυτοί έχουν ή τη δυνατότητα να επιβιώσουν από την κερδοφορία τους ή διαθέτουν όσα “αυστηρά τραπεζικά κριτήρια” χρειάζονται οι τράπεζες.

Έτσι, η (διακριτική πάντως, ως εκ της θέσεώς του) σημερινή παρέμβαση του κ. Ζαββού μόνο ως “υπενθύμιση” των κανόνων αυτού του συγκεκριμένου δανεισμού προς τις τράπεζες μπορεί να εκληφθεί.

“Θα παρακολουθούμε με ειδική Task Force τις τράπεζες”

Όπως δήλωσε, “το θέμα της άμεσης και επαρκούς μεταφοράς της διαθέσιμης ρευστότητας, η οποία ανέρχεται σε τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ, θα παρακολουθείται ενδελεχώς από το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της αρμόδιας Task Force που έχει δημιουργηθεί για την παρακολούθηση της εξέλιξης και των αναγκών αντιμετώπισης της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητηθούν και θα λαμβάνονται από τις τράπεζες συχνές εκθέσεις σχετικά με τον ρυθμό και τον όγκο των δανειοδοτήσεων που θα χορηγούνται σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την παρούσα κρίση. (ΣΣ: καλό θα είναι σε εγκύκλιό του προς το τραπεζικό σύστημα ο αρμόδιος υφυπουργός να αναφέρει επίσης “όρους και προϋποθέσεις” αυτού του δανεισμού)

“Η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε αφενός μεν να βρει επαρκείς πόρους από τον προϋπολογισμό, αφετέρου να διασφαλίσει, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, έναν μεγάλο βαθμό ρευστότητας που θα πρέπει να διοχετευτεί μέσω του τραπεζικού συστήματος στην πραγματική οικονομία. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο τώρα και αυτή η εξέλιξη θα είναι υπό τη συνεχή παρακολούθηση της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών. Τώρα έρχεται η ώρα των τραπεζών”, δηλώνει ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός.

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις

Αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις ώστε το τραπεζικό σύστημα να αναλάβει ξανά (και ως προτεραιότητα, αφού τα κόκκινα δάνεια μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο) τον ρόλο του χρηματοδότη της οικονομίας.

Υπάρχει αφενός και μπορεί να αυξηθεί σημαντικά η διαθέσιμη ρευστότητα που προορίζεται για την πραγματική οικονομία, είτε αυτή προέρχεται από νομισματικές είτε από δημοσιονομικές πηγές, και υπάρχει αφετέρου σημαντική στήριξη των τραπεζών, ώστε να μην δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Η ευελιξία που παρέχεται στις τράπεζες είναι πολύ μεγάλη, τόσο  ως προς την εφαρμογή των κανόνων επάρκειας κεφαλαίων και τους δείκτες ρευστότητας, όσο και σχετικά με τους λογιστικούς κανόνες  (IFRS 9) και τους κανόνες του ανταγωνισμού.

“Ακριβώς επειδή αυτήν την φορά ο τραπεζικός τομέας δεν είναι η αιτία του προβλήματος, έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο οιονεί δημόσιας ωφέλειας, όσον αφορά την μεταβίβαση της παρεχόμενης ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά”, τονίζει ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός.