Ευρωπαϊκό πακέτο "500 plus" για τα συστήματα Υγείας, τις επιχειρήσεις και τη στήριξη της εργασίας

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία “500 δις plus” στη χθεσινή  συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία ξεκίνησε στις 22.30 (ώρα Ελλάδος) με καθυστέρηση 4 ωρών και ολοκληρώθηκε στις 23:30.

Στόχος αυτού του πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 500 δισ. ευρώ, είναι η ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων, η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ο περιορισμός της διόγκωσης της ανεργίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Προηγουμένως έντονο παρασκήνιο εξελίχθηκε επί 4 ώρες από υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Βρυξελλών, προκειμένου να βρεθεί ένας αποδεκτός από όλους συμβιβασμός για τη χρηματοδότηση των οικονομιών που πλήττονται από την κρίση του κοροναϊού. Ο πρόεδρός του Eurogroup Μάριο  Σεντένο είχε συνομιλίες με τους υπουργούς της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας με αποτέλεσμα το Eurogroup να καθυστερήσει περισσότερο από τρεις ώρες.
Η Ευρωζώνη θα έχει στη διάθεσή της ένα χρηματοδοτικό πακέτο, που ξεπερνά τα 500 δισ. ευρώ – άμεσα διαθέσιμο για τα πληγέντα κράτη μέλη. 

Συζήτηση για νέο Ταμείο

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να συζητηθεί η δημιουργία ενός νέου Ταμείου (fund) που θα τονώσει τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Θα είναι προσωρινό, στοχευμένο στην παρούσα κρίση. Kεντρικός στόχος αυτού του Ταμείου είναι η αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας. Η  χρηματοδότησή του θα γίνει από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», καθώς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Τα βασικά συστατικά του χρηματοδοτικού πακέτου περιλαμβάνουν:

 

  • Μια πιστωτική γραμμή από τον ESM, 240 δισ. ευρώ που θα είναι διαθέσιμα σε όλα τα μέλη της Ευρωζώνης και θα δώσει ρευστότητα με χαμηλό επιτόκιο. Μόνη προϋπόθεση να στηριχθεί το σύστημα υγείας και δαπάνες που σχετίζονται με τον κοροναϊό.
  • Δυνατότητες δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη στήριξη κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δύναμη πυρός 200 δισ. ευρώ.
  • Ένα νέο σχήμα στήριξης της απασχόλησης – το ταμείο SURE – που προτάθηκε από την Κομισιόν, ύψους 100 δισ ευρώ.
Δεν είμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, γι’ αυτό είναι σημαντική η αλληλεγγύη. Εστίασε σε τρία δίχτυα προστασίας: για εργαζόμενους, εταιρείες και χώρες.«Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά. Το καταφέραμε μετά από 16 ώρες συζητήσεων, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.Η συμφωνία δείχνει ότι έχουμε την πολιτική βούληση να κάνουμε τον ESM κατάλληλο για την σημερινή κρίση. Το σύστημα θα είναι ενεργό σε λίγες εβδομάδες, σημείωσε.

Όπως είπε ο Μάριο Σεντένο, όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση θα πρέπει να δούμε την ανάκαμψη της οικονομίας. Στα επόμενα βήματα ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι κρίσιμος.

Το Ταμείο ανασυγκρότησης και το μέγεθός του

Κάποια κράτη μέλη ήθελαν κοινή έκδοση χρέους, άλλα εναλλακτικούς τρόπους, ήταν η δήλωση για το καυτό θέμα των ευρωομολόγων.

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ευχαριστημένος. Ξέρουμε ότι είμαστε σε κρίση, τόνισε ο επικεφαλής του ESM. Είναι σημαντικό ότι ελήφθησαν μέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες. Όπως είπε είναι σημαντικά τα μέτρα που ελήφθησαν και είναι σχεδιασμένα για να βοηθήσουν τις χώρες που πιέζονται περισσότερο και δυσκολεύονται να βρουν πόρους περισσότερο από άλλες.

Σε ότι αφορά τον ESM, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι θα είναι το δίχτυ προστασίας για τις χώρες. Θα προσφέρει στήριξη μέσω πιστωτικής γραμμής ECCL που δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Η γραμμή θα δώσει ρευστότητα με χαμηλό επιτόκιο και τα κράτη μέλη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα μόνο για μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σταϊκούρας: ικανοποιητική συμφωνία με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup  «ως μια ικανοποιητική συμφωνία που προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορoνοϊού» .

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, πρόκειται για ένα νέο πακέτο μέτρων, τόσο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεταγενέστερη ανάταξη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Η συμφωνία αυτή, είπε τέλος ο κ. Σταϊκούρας, έρχεται να συμπληρώσει τις πολύ θετικές πρόσφατες αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών για δημοσιονομική ευελιξία και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενίσχυση της ρευστότητας.

«Εξαιρετική συμφωνία» λέει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών

«Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ. 

Με χειροκροτήματα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών του Eurogroup, έγραψε ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο στο Twitter.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο δήλωσε  πως επιτεύχθηκε μια «καλή συμφωνία» ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, ένα τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη στην μάχη κατά του Covid-19», τόνισε με tweet της η Καλβίνο. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους κοινούς οικονομικούς μηχανισμούς οικονομικής ανάκαμψης», πρόσθεσε.

από το newsroom του economico.gr