Κορωνοϊός : Έκπτωση 25% – Τα μυστικά και η προθεσμία για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Λήγει αύριο Παρασκευή η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και  εργαζόμενους που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προκειμένου να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τους φόρους και τις δόσεις ρυθμίσεων προς την Εφορία κερδίζοντας έκπτωση 25%.

 

Από το Σάββατο 11 Απριλίου λήγει η 10ήμερη παράταση που δόθηκε και πλέον παύει να ισχύει η έκπτωση 25%, η οποία ρίχνει το ελάχιστο ασφάλιστρο από τα 220 στα 165 ευρώ, εφόσον όμως έχει εξοφληθεί ο Ιανουάριος.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παρέχεται έκπτωση 25% στις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στην περίμετρο των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση , εφόσον αυτές εξοφληθούν εμπρόθεσμα.

Η έκπτωση αφορά δόσεις βεβαιωμένων οφειλών με ημερομηνία καταβολής από 30 Μαρτίου έως 30 Απριλίου με εξαίρεση οφειλές ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων εφόσον δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.

Οι πληρωμές του Απριλίου

Η ίδια έκπτωση 25% ισχύει και για τις εισφορές Μαρτίου, οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν στα τέλη Απριλίου

Όσον αφορά στις βεβαιωμένες οφειλές τις οποίες θα πρέπει να πληρώσουν τον Απρίλιο οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι  και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού εάν αυτές εξοφληθούν στην ώρα τους προβλέπεται έκπτωση 25% στους φόρους (πλην ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων) και τις δόσεις ρυθμίσεων.

Ειδικά για το ΦΠΑ παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού, ποσοστού ύψους 25% της αξίας του ΦΠΑ (πληρωτέο το μήνα Απρίλιο) που θα εξοφληθεί ολοσχερώς και εμπρόθεσμα μέχρι και την 30/4/2020, με οφειλές των ίδιων προσώπων που είναι βεβαιωμένες ή πρόκειται να βεβαιωθούν από τη φορολογική διοίκηση και οι οποίες είναι πληρωτέες από τον Μάιο και μετά.

Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ από τον Απρίλιο, ο συμψηφισμός του 25% του ΦΠΑ ισχύει εφόσον καταβλήθηκαν οι υποχρεώσεις ΦΠΑ Μαρτίου