Το Eurogroup ετοιμάζει το κοκτέϊλ ρευστότητας - Οι τελευταίες διαβουλεύσεις

«Ένα ισχυρό πακέτο είναι σε εξέλιξη. Ο στόχος μας είναι σαφής: θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας» τονίζεται σε ανακοίνωση που εξεδόθη, αργά χθες το βράδυ, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Νωρίτερα, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του Eurogroup, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν προετοιμάζοντας το σημερινό κρίσιμο Eurogroup, εξέτασαν την πρόοδο που σημειώθηκε στην οικονομική απάντηση της ΕΕ στην κρίση του κορονοϊού.

  • Σε αυτό το πλαίσιο, οι Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Σεντένο καλούν όλα τα μέλη του Eurogroup «να εξετάσουν όλα τα δυνατά μέσα με επινοητικό και εποικοδομητικό τρόπο», διατύπωση που υπονοεί με σαφήνεια ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση για τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για το “ισχυρό πακέτο” που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο αλληλεγγύης εντός των υφιστάμενων μέσων και των θεσμικών οργάνων, πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτά τα εργαλεία και να παραμείνουμε ανοιχτοί για να κάνουμε περισσότερα. τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση που εξεδόθη, αμέσως μετά, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και όλα παραπέμπονται στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών.

  • Η προσεκτικά διατυπωμένη φράση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου “εντός των υφιστάμενων μέσων και των θεσμικών οργάνων” οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το πιθανότερο σενάριο είναι σήμερα το Eurogroup, να απορρίψει την έκδοση κοινού χρέους της Ευρωζώνης, μέσω ευρωομολόγων, αλλά να αναζητήσει φόρμουλα γενναίας ενίσχυσης των οικονομιών που πλήττονται, μέσω των υφιστάμενων μηχανισμών και θεσμών της Ένωσης.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα αναζητήσουν σήμερα ένα “κοκτέιλ” χρηματοδότησης χαμηλού κόστους, μια υψηλού βαθμού ρευστότητα κυρίως από τους υφιστάμενους θεσμούς και ενδεχομένως (αν ξεπεραστούν οι Γερμανικές αντρρήσεις) από ένα νέο καινοτόμο “Ταμείο” ειδικών συνθηκών.Και αυτό με όρους που δεν θα συνεπάγονται υποχρεώσεις “μνημονίου”.

Οι θέσεις της Άνγκελα Μέρκελ

Αναπτύσσοντας, σε συνέντευξή της,  τις γερμανικές προτάσεις η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε μεταξύ άλλων ότι το Βερολίνο υποστηρίζει την πρόταση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΣΜ) προς κράτη-μέλη της ευρωζώνης «με λιγότερους όρους».

Επίσης συμφωνεί με την πρόταση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για ενεργοποίηση του άρθρου 122 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών που προβλέπει «ειδικά μέτρα» σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαν να διατεθούν ως και 100 δις ευρώ προκειμένου τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν θέσεις εργασίας, για παράδειγμα χρηματοδοτώντας την εκ περιτροπής εργασία.

Το Βερολίνο είναι επίσης διατεθειμένο να συμβάλει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανόρθωση της οικονομίας μετά το τέλος της κρίσης του κορωνοϊού. Η καγκελάριος απέφυγε όμως κάθε αναφορά στο αίτημα εννέα κρατών-μελών του Eurogroup για την έκδοση ευρωομολόγου.

Τι προσδοκά η Ελληνική πλευρά στο σημερινό Eurogroup

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προσδοκά μια κοινή συνισταμένη προκειμένου να χρηματοδοτηθούν χαμηλότοκα, και χωρίς σκληρούς δεσμευτικούς όρους, οι αναγκαίες δράσεις για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περιμένει δηλαδή αποφάσεις για μια κοινή αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων, τα οποία δεν προκλήθηκαν από μεμονωμένες δημοσιονομικές αστοχίες αλλά από έναν εξωτερικό παράγοντα που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο.

Ελπίδα της κυβέρνησης είναι να  βρεθεί ένας κοινός μηχανισμός μέσα από τον οποίο θα μπορέσουν να δανειστούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ με χαμηλό κόστος, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.

Οι έως τώρα αποφάσεις της ΕΕ

Πρώτον είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σήμερα ως ισότιμο μέλος και όχι σαν «μαύρο πρόβατο», όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα.

Εξαιρετικά θετικό είναι το γεγονός ότι έχουν γίνει δεκτές δυο προτάσεις του Πρωθυπουργού για ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση που εκτελεί η ΕΚΤ και για αυξημένη ευελιξία ως προς την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.

  • Θετική επίσης είναι η απόφαση του Eurogroup να μην ισχύσει για φέτος η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όπως και η απόφαση του Ecofin για ενεργοποίηση της ρήτρας γενικής διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι αποφάσεις αυτές δίνουν στη χώρα τη δυνατότητα να δαπανήσει χωρίς περιορισμούς για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που πλήττονται.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα διοχέτευσης «ζεστού» κοινοτικού χρήματος στην αγορά για τη στήριξη εργοδοτών και εργαζόμενων.

Πηγή: Economico.gr