Σήμερα ανακοινώνεται κυβερνητικό πακέτο πολλών δισ. ευρώ

Οι τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας κατά τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορωνοϊό, αποφασίστηκαν την Κυριακή στη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους συναρμόδιους υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το σχέδιο  θα ανακοινωθεί σήμερα Δευτέρα, στις 10 το πρωί, από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνη Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση και θα αποσαφηνίζει μια σειρά από ζητήματα που είτε έχουν προκαλέσει αντιδράσεις επαγγελματικών κλάδων, είτε προκάλεσαν σύγχυση, μετά την μεταμεσονύκτια ανάρτηση της τελευταίας ΠΝΠ.

«Θα ακούσετε πολλά περισσότερα που θα έχουν να κάνουν και με διεύρυνση των ΚΑΔ και με ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, δηλαδή δεν θα επανέλθουμε σε συζήτηση ΚΑΔ», προανήγγειλε το πρωί ο υπουργός Οικονομίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας ( Σκάϊ ).

Οπως είπε,  «το δημοσιονομικό πακέτο υπερβαίνει το μέσο ευρωπαϊκό είναι στο 2,5 % του ΑΕΠ όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 2%. Αύριο το αργότερο μεθαύριο θα αποδειχθεί ότι έχουμε μια ολιστική προσέγγιση της ελληνικής οικονομίας. Μια συνετή κυβέρνηση και ένα συνετό υπουργείο Οικονομικών οφείλει να είναι προσεκτικό καθώς δεν γνωρίζουμε την έκταση της κρίσεως, διότι στην κάθε παρατήρηση θα πρέπει ξέρει κανείς για πόσο θα κρατήσει αυτό ώστε να ξέρει πότε θα ρίξει τα κατάλληλα «πολεμοφόδια», κατέληξε ο υπουργός.

Για τους επιστήμονες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση οδηγείται στην απόφαση το επίδομα των 800 ευρώ να δοθεί  και στους περίπου 160.000 επιστήμονες, δηλαδή δικηγόροι, λογιστές, οικονομολόγοι, γιατροί, μηχανικοί κτλ. Η απόφαση για το νέο πακέτο στήριξης αφορά σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, οδηγήθηκε στην αλλαγή ρότας μετά τις μεγάλες  αντιδράσεις που υπήρξαν κυρίως από την πλευρά των δικηγόρων για την απόφαση να λάβουν οι επιστήμονες  voucher 600 ευρώ για τηλεργασία. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τώρα κυβερνητικές πηγές, πρόθεση της κυβέρνησης – εφόσον βγαίνουν οι αριθμοί – είναι να λάβουν και οι επιστήμονες το βοήθημα των 800 ευρώ.

Αυτοί που έλαβαν άδεια άνευ αποδοχών

Επίσης, δεδομένη είναι η απόφαση να καλυφθούν από τις ρυθμίσεις και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους κι εκείνοι έλαβαν άδεια άνευ αποδοχών.

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,-με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό-  η αποζημίωση των 800 ευρώ θα αφορά μόνον τους ιδιοκτήτες πληττόμενων επιχειρήσεων έως 5 ατόμων που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση και όχι τους ιδιοκτήτες πληττόμενων επιχειρήσεων έως 5 ατόμων που συνεχίζουν να λειτουργούν – κάτι που αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο αντιδράσεων.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

πηγή: economico.gr