Και πάλι η Γερμανία βάζει την βόμβα - Η Μέρκελ "στήλωσε τα πόδια" στις εκκλήσεις για έκτακτη στήριξη των οικονομιών
Όταν έκλεισαν οι οθόνες της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ, μια γκρίζα σκιά απλώθηκε στην Ευρώπη. Η Άγκελα Μέρκελ “στήλωσε τα πόδια” στις προτάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, απορρίπτοντας την προώθηση ενός κοινού ομολόγου των κρατών μελών, που θα στήριζε τις οικονομίες τους που κατρακυλούν στην κρίση του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με πηγή του Bloomberg, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την έκκληση της για έκδοση ευρωομολόγων, προειδοποιώντας ότι η Ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μια κρίση «επικών» διαστάσεων. Η ίδια συνέστησε τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων και πιστωτικών γραμμών από τον ESM, ρευστότητα από την ΕΤΕπ και έκδοση ευρωομολόγων.
Από την πλευρά της, όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αν και συμφώνησε όσον αφορά τη σοβαρότητα της κατάστασης, αντιστάθηκε σθεναρά στις εκκλήσεις για την έκδοση κοινού χρέους, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες.
Η άρνηση της Καγκελάριου Μέρκελ ήρθε εν μέσω δραματικών εκκλήσεων Ευρωπαίων ηγετών για ανάληψη περαιτέρω δράσεων. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, υπογράμμισε ότι ολόκληρη η χώρα του υποφέρει, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η πολιτική αντίδραση στην κρίση αυτή μπορεί να σκοτώσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα, τόνισαν οι αξιωματούχοι.
O τόνος της Merkel έγινε πιο κατηγορηματικός από ό,τι πριν, είπε ένας από τους αξιωματούχος, όταν εννέα ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων του Macron και του Μητσοτάκη, τάχθηκαν υπέρ της ιδέας των “κορωνοομολόγων” , αναφερόμενοι στην επιστολή τους πριν την Σύνοδο. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mάρκ Ρουτ στήριξε τη στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου στο θέμα του κοινού τίτλου, σύμφωνα με τις πηγές.
Αντ’αυτού, συμφώνησε με την ιδέα που διατύπωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέντρο Σάντσεθ: να ανατεθεί στους πέντε Προέδρους της ΕΕ -τους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Eurogroup- να καταρτίσουν μια κοινή πρόταση για τη χρήση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών εργαλείων μέσα σε 10 ημέρες.
Η παρέμβαση και η προειδοποίηση Μητσοτάκη
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι αν το μπλοκ δεν αντιδράσει, μπορεί να αναγκάσει την ΕΚΤ να εφαρμόσει ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο θα έθετε σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ο Πρωθυπουργός επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής των εννέα ηγετών για την έκδοση κοινού χρέους, που θα αποσκοπεί στην ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας αλλά και στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που επιφέρει η πανδημία.
Σημείωσε ότι οι εννέα χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του ΑΕΠ της ευρωζώνης (σε αυτές μάλιστα περιλαμβάνονται τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες του ευρώ).
Προκειμένου να τονίσει την ανάγκη για γενναίες πρωτοβουλίες, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι την Πέμπτη δημοσιοποιήθηκαν δεδομένα που καταδεικνύουν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, την προηγούμενη εβδομάδα μόνο, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 3 εκατομμύρια, αριθμός πρωτοφανής. Προσέθεσε πως στην άλλη όχθη του Ατλαντικού Λευκός Οίκος και Κογκρέσο δρομολογούν πακέτο στήριξης ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (άρα η υποστηρικτική νομισματική πολιτική της Fed συμπληρώνεται από δημοσιονομικές κινήσεις).
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής. Ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.
Θυελλώδης τηλεδιάσκεψη με κίνδυνο παράλυσης της ΕΕ
H τηλεδιάσκεψη υπήρξε θυελλώδης, καθώς η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. Αιτία, η αρνητική στάση χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. «Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση» είπε σύμφωνα με τη Rai ο Κόντε, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ιταλία θα βασιστεί στις δυνάμεις της.
Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει το πακέτο τόνωσης της οικονομίας της κατά 25 με 40 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα χρηματοδοτήσει με έκδοση νέου χρέους, ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης στο MNI.
Οι διαφωνίες σχετικά με το διαμοιρασμό κινδύνου βάζουν τροχοπέδη στη στενότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εδώ και χρόνια. Και τώρα επανήλθαν στο προσκήνιο εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού που έχει οδηγήσει τις οικονομίες της ηπείρου σε ελεύθερη πτώση.
Η παρέμβαση της ΕΚΤ έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής στην παράλυση που χαρακτηρίζει τη λήψη αποφάσεων από τις κυβερνήσεις της ΕΕ να μείνει ατιμώρητη. Εκτός από την κοινή έκδοση ομολόγου, οι ηγέτες διαφωνούν επίσης σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που συνδέονται με τυχόν δανεισμό από τον ESM στον οποίο ενδέχεται να καταφύγουν τα κράτη-μέλη.
Η άχρωμη και ανούσια ανακοίνωση του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου
Στο τέλος της Συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Mίχελ αρκέστηκε να δηλώσει: “Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση” .
«Η πανδημία του νέου κορονοϊού συνιστά μια πρωτοφανή πρόκληση για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η κρίση απαιτεί επείγουσα, αποφασιστική και συνολική δράση σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υπογραμμίζεται.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να ξεπεράσουμε την κρίση, διατηρώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες και τον τρόπο ζωής».
Σε μια αναφορά για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ το ανακοινωθέν τονίζει: «Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα, καθώς και στην Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη – μέλη που έχουν επηρεαστεί με παρόμοιο τρόπο, μεταξύ άλλων στις προσπάθειές τους να διαχειριστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».