της Δάφνης Γρηγοριάδη
Ποσοτική χαλάρωση ύψους 750 δισ. ευρώ: Aνακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που εντάσσεται και η Ελλάδα, στην οποία υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν ομόλογα της τάξεως των 12 δις ευρώ. Σκοπός είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις οικονομικές αδυναμίες που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Μια κίνηση η οποία έγινε γρηγορότερα με σκοπό την αποτροπή της πτωτικής τάσης του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρώπης. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα διαρκέσει έως ότου η ΕΚΤ κρίνει ότι η κρίσιμη περίοδος της πανδημίας έχει τελειώσει.
Η έκτακτη ένταξη της Ελλάδας: H xώρα μας έως τώρα δεν είχε ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση ( η οποία ξεκίνησε το 2015 γνωστή και ως QE) καθώς απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, δηλαδή η βαθμίδα αξιολόγησης των Ελληνικών κρατικών ομολόγων από ένα συγκεκριμένο επίπεδο και πάνω, το οποίο θεωρείται από τους οίκους αξιολόγησης αρκετά υψηλό ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος αθέτησης.
Tι σημαίνει ποσοτική χαλάρωση: H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει κρατικά ομόλογα από τι εμπορικές τράπεζες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ζήτηση τους θα ανεβάσει την αξίας τους και οι τράπεζες θα αποκτήσουν περισσότερη ρευστότητα. Αυτό έχει ως συνέπεια την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, γεγονός που καθιστά φθηνότερο το κόστος δανεισμού. Στόχος της ΕΚΤ είναι να διατηρήσει τον έλεγχο του δανειακού κόστους, διότι οι χώρες πρόκειται να αυξήσουν τις δαπάνες για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που προκαλεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Τι αντίκτυπο θα έχει στις τράπεζες η ποσοτική χαλάρωση: Η ποσοτική χαλάρωση, θα δημιουργήσει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά καθώς θα αυξήσει την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Πώς ωφελούνται πολίτες, επιχειρήσεις και η οικονομία: Tόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι ιδιώτες θα μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση ευκολότερα και η αποπληρωμή των δανείων τους να κοστίζει λιγότερο. Μαζί με την έκτακτη ενίσχυση της κατανάλωσης από την διάθεση 2 δίς δημόσιου χρήματος για αποφυγή απολύσεων μέσω δίμηνης επιδότησης του κόστους εργασίας και με το μορατόριουμ πληρωμής δανειακών δόσεων και ασφαλιστικών εισφορών , η ποσοτική χαλάρωση θα βοηθήσει την λειτουργία των επιχειρήσεων και την κάλυψη ζημιών που προκύπτουν λόγω του κορωνοϊού, αλλά και την συνέχιση των επενδυτικών προγραμμάτων τους .
Πηγή: Economico.gr