Πώς να στηρίξετε μόνοι σας την επιχείρηση σας- Ποια η συμβολή των νέων Κυβερνητικών μέτρων

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Τα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού: Θα τεθούν αμέσως σε εφαρμογή. Από αυτά, το πιο σημαντικό είναι η στήριξη των εργαζομένων, μέσα από την κάλυψη μέρους του μισθού τους και την μη παροχή ευνοϊκών  μέτρων στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν απολύσεις. Η εξάπλωση του ιού έφερε σε δύσκολη θέση πολλούς επιχειρηματίες, οι οποίοι ήδη έχουν δει σημαντική πτώση του τζίρου τους, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να απολύουν μέρος του ανθρώπινου δυναμικού τους. Ήδη μέσα σε μια εβδομάδα έχουν καταγραφεί 30.000 απολύσεις. Μέσα από την μείωση του ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, αφ’ ενός θα αυξηθεί το ποσοστό ανεργίας και αφ’ ετέρου θα μειωθεί η παραγωγικότητα, καθώς λιγότεροι υπάλληλοι θα πρέπει να ανταπεξέλθουν σε πολλαπλές υποχρεώσεις .

Όσον αφορά την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων: Eίναι ένα μέτρο που προσωρινά θα παγώσει τα έξοδα των επιχειρηματιών. Το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους μετά την λήξη της αναστολής των πληρωμών. Γεγονός το οποίο εξαρτάται από το ύψος των ζημιών της οικονομίας, από την διάρκεια της πανδημίας και από το πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος.

Eίναι αρκετά τα μέτρα αυτά; Η πολιτεία αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν με κάθε τρόπο, μέσα από διάφορα εργαλεία χρηματοδότησης αλλά και μέτρα στήριξης, να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες. Ωστόσο, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες πρέπει να αναλάβουν δράση και να πάρουν πρωτοβουλίες για τις επιχειρήσεις τους. Μόνο οι ίδιοι είναι σε θέση να γνωρίζουν ακριβώς τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της εταιρείας τους και πρέπει να βρουν λύσεις για την στήριξη τους.

Προτάσεις: Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες πρωτοβουλίες που μπορούν να λάβουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες ώστε να βοηθήσουν περαιτέρω την επιχείρηση τους.

  • Εξοικονόμηση των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης μέσω τηλεργασίας
  • Ανταλλαγή υπηρεσιών με άλλες επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται η επιχείρηση
  • Ανάληψη πρωτοβουλιών   ESG’s που αναβαθμίζουν την σχέση εργοδοσίας-εργασίας και  αυξάνουν την παραγωγικότητα και την κερδοφορία της επιχείρησης
  • Ενίσχυση των web ενεργειών της επιχείρησης, μιας και την εποχή του εγκλεισμού ενισχύονται οι online υπηρεσίες
  • Προσαρμογή διαδικασιών, προϊόντων και υπηρεσιών με τις ανάγκες της αγοράς και τις συνθήκες του κορωνοϊού
  • Εθελοντική βοήθεια των πελατών στην προσαρμογή τους με τις συνθήκες του κορωνοϊού
  • Αποταμίευση χρημάτων για περιόδους έκτακτης ανάγκης
  • Δώστε ευκαιρίες σε φοιτητές να εργαστούν εθελοντικά ή υπό την μορφή πρακτικής για την επιχείρησης σας, με σκοπό την απόκτηση γνώσης και όχι το χρηματικό όφελος

Στο άμεσο μέλλον: H νέα κατάσταση θα αλλάξει τόσο τα εργασιακά όσο και τα διοικητικά αλλά και τα αξιακά πρότυπα της επιχείρησης και της χώρας. Είναι πολύ πιθανό η τηλεργασία να ενσωματωθεί στο εργασιακό περιβάλλον και να παραμείνει και μετά την κρίση του κορωνοϊού.  Επίσης, οι εταιρείες θα εστιάσουν περισσότερο  στην εργασιακή ευεξία, καθώς οι επιχειρηματίες θα θέλουν να αντισταθμίσουν τα χαμένα έσοδα και μέσα από την προσπάθεια ανάτασης της ψυχολογίας των εργαζομένων . Εξάλλου ο εγκλεισμός στα σπίτια εξαιτίας του ιού θα δημιουργήσει ψυχολογικές διαταραχές σε μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού και θα πρέπει επιστρέφοντας στο εργασιακό τους περιβάλλον να έχουν και την ανάλογη υποστήριξη.

πηγή: