Στο μηδέν προσγειώνει την ανάπτυξη ο Γιάννης Στουρνάρας

Ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας το 2020 και πλέον “βλέπει” να προσγειώνεται στα όρια του μηδέν.

Ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος θα παρουσιάσει σήμερα την Ετήσια Έκθεση για την Οικονομία στη γενική συνέλευση των μετόχων, αναμένεται να αναφερθεί στο πλήγμα του κορονοϊού που οδηγεί σε υποβάθμισητων αρχικών προβλέψεων της ΤτΕ για την ανάπτυξη κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Στουρνάρας είχε προβλέψει για φέτος ανάπτυξη της τάξεως του 2,5%. Κοντά στην εκτίμηση αυτή (2,4%) βρισκόταν και η Κομισιόν.

Ο Διοικητής της ΤτΕ  αναμένεται να αξιολογήσει ως θετικές τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας, ωστόσο, την ανάγκη προσήλωσης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και να επιμείνει στην ανάγκη να κατακτηθεί ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Citigroup: η ελληνική οικονομία θα μπει σε ύφεση φέτος

Mόλις χθές η Citigroup εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να δεχτεί ισχυρό χτύπημα το 2020. Ο αντίκτυπος της κρίσης που προκαλεί ο κοροναϊός θα επηρεάσει όλα τα θεμελιώδη μεγέθη της. Σύμφωνα με νέα έκθεση της Citigroup, η ελληνική οικονομία θα επιδεινωθεί σημαντικά έως και το τρίτο  τρίμηνο λόγω του μεγάλου βάρους που έχει ο τουρισμός σε αυτήν, ο οποίος θα είναι από τους κλάδους που θα χτυπηθούν το περισσότερο από τις επιπτώσεις του νέου ιού.

Αντίθετα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα που πιστεύει (όπως περίπου και η ΤτΕ) ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος, θα κινηθεί “λίγο πάνω από το 0% του ΑΕΠ”,  η Citigroup εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα μπει σε ύφεση φέτος, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο -1,4%, από +1,9% του 2019. Η Citi  “βλέπει” επίσης έλλειμμα του δημoσιονομικού ισοζυγίου της τάξης του 1,4% το 2020. Παράλληλα εκτιμά πως η πτώση της εγχώριας ζήτησης θα κινηθεί φέτος στο -1,3% και η πτώση της κατανάλωσης στο -1,5%.

Ωστόσο, στην ίδια έκθεση η Citi αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει σε θετικό έδαφος μέχρι το τέλος του έτους, στο δ’ τρίμηνο, ενώ το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2021, αντί για 2,5 που ανέφερε σε παλαιότερες (προ κοροναϊού) αναλύσεις της.

πηγή: newsroom του economico.gr