Γιατί ο τουρισμός θα αργήσει να επανέλθει συγκριτικά με τους υπόλοιπους οικονομικούς τομείς

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Η αναστολή λειτουργίας: Προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, έχει ανασταλεί η λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων με εποχιακή λειτουργία  έως το τέλος του  επόμενου μήνα. Αναμφίβολα,  είναι ένα μέτρο που θα πλήξει τον κλάδο του Τουρισμού, έναν βασικό και άκρως καθοριστικό πυλώνα της Ελληνικής οικονομίας μας. Ήδη,  η εξάπλωση του ιού έχει μειώσει την ζήτηση για διαμονή, οι κρατήσεις συνεχώς ακυρώνονται και οι επαγγελματίες του κλάδου ανησυχούν ιδιαίτερα μιας  και  η συγκυρία έτυχε πάνω στην αρχή της τουριστικής σεζόν.

Το προφίλ των τουριστών της χώρας: Σύμφωνα με στατιστική έρευνα, οι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας για διακοπές προέρχονται  κατά κύριο λόγο από χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, πρώτοι στην κατάταξη   είναι οι Γερμανοί. Στην συνέχεια ακολουθούν οι Γάλλοι και έπειτα  οι Άγγλοι. Πρόκειται για λαούς που η εξάπλωση του κορωνοϊού βρίσκεται στο πικ αυτή τη στιγμή, και οι ακυρώσεις των προγραμματισμένων ταξιδιών τους στη χώρα μας θα μειώσουν αρκετά τα αναμενόμενα έσοδα. Οι δε Άγγλοι,  -εξαιτίας του Brexit- περιμέναμε έτσι και αλλιώς  πως θα  μειώσουν την διάρκεια  της επισκεψιμότητας τους στην χώρα μας, μιας και η υποτίμηση της στερλίνας καθιστά μεγαλύτερο το κόστος παραμονής τους, πράγμα το οποίο θα αποτυπωθεί και  στα τουριστικά έσοδα της χώρα μας.

Η ανησυχία των ξενοδόχων: Ήδη εκτιμήσεις δείχνουν πως ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει απώλειες της τάξεως του 50%  μέσα σε διάστημα 2 μηνών, από όταν δηλαδή άρχισε να εξαπλώνεται ο ιός και έξω από τα Κινεζικά σύνορα. Το κλείσιμο των εποχικών ξενοδοχειακών μονάδων  ανησυχεί τους επαγγελματίες του χώρου, καθώς μια πιθανή περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης ίσως παρατείνει και την αναστολή λειτουργίας  των καταλυμάτων.

Αυτό που πρέπει να συνυπολισούμε: O συγκεκριμένος κλάδος,  εξαρτάται  από την πορεία του ιού στις υπόλοιπες χώρες και ειδικά της Ευρώπης. Επομένως ο τουρισμός θα αργήσει να επανέλθει συγκριτικά με τους άλλους κλάδους της οικονομίας καθώς η επιστροφή στην κανονικότητα προϋποθέτει την ίαση του ιού όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες.  Άγνωστό παραμένει το χρονικό διάστημα που απαιτείται, μιας και η εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη βρίσκεται στην κορύφωση της και η επέκταση  προς την Αμερική παρουσιάζει αύξουσα πορεία .

Η αντικατάσταση: H Eλλάδα θα πρέπει να αντικαταστήσει τα χαμένα έσοδα του τουρισμού από άλλους κλάδους. Είναι λανθασμένη η τόση μεγάλη εξάρτηση της χώρα μας από  τον Τουρισμό, ο οποίος άλλωστε χαρακτηρίζεται και από εποχικότητα. Θα  πρέπει μια οικονομία να στηρίζεται σε πολλούς πυλώνες ώστε να μην διαταράσσετε ευκολότερα σε περιόδους ύφεσης.

Πηγή: Economico.gr