Κομισιόν: Πακέτο μέτρων ύψους 37 δισ. ευρώ για την προστασία των οικονομιών των χωρών της Ε.Ε. από τον κορωνοϊό

Πακέτο μέτρων για την προστασία των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις επιπτώσεις του κοροναϊού, ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ ως τμήμα ενός πακέτου μέτρων για την προστασία των οικονομιών της Ένωσης απέναντι στις επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως διεκρίνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, οι πόροι προέρχονται κυρίως από «κοιμώμενο χρήμα», κονδύλια δηλαδή που υπάρχουν σε προγράμματα συνοχής τα οποία δεν προχωρούν και τώρα διατίθενται για άμεση χρήση.

Αλλά μέτρα που η Κομισιόν θα αναλάβει για να στηρίξει τις οικονομίες των χωρών μελών είναι:

  • Η ευελιξία ως προς τα δημοσιονομικά ελλείμματα και την κρατική βοήθεια, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγγυηθεί επίσης την χορήγηση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια προς 100.000 επιχειρήσεις για την στήριξη του επιχειρηματικού τομέα, πρόσθεσε.

«Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντέξει αυτό το σοκ. Αλλά κάθε κράτος μέλος πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο θα πρέπει να είναι αποφασιστική, συντονισμένη και ενωμένη».

“Η κρίση είναι πρωτοφανής αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί”

Για μια πρωτοφανή κρίση, που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί, μίλησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν είναι δυνατό να σταματήσουμε τον ιό, είναι όμως εφικτό να περιορίσουμε την εξάπλωση με μέτρα όπως το κλείσιμο σχολείων, συμπλήρωσε.

Η επικεφαλής της Κομισιόν υποστήριξε ότι γενικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν λειτουργούν αποτελεσματικά και ζήτησε από τα κράτη-μέλη να κινούνται με σύνεση. Στο επίπεδο της οικονομίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι πρέπει να κινηθούμε τώρα, προκειμένου το σοκ να είναι όσο μικρότερο και πιο προσωρινό γίνεται.

Οι χώρες πρέπει να ενθαρρυνθούν να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτούν κλάδοι που απειλούνται αλλά και πολίτες. «Προσφέρουμε ‘μέγιστη ευελιξία’ σε επίπεδο ‘κρατικής βοήθειας’ και ‘συμφώνου σταθερότητας’»

Όλαφ Σολτς: Πως θα αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό

Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να διασφαλίσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Δήλωσε πως θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης και της αναβολής φόρου, σημειώνοντας πως η βοήθεια θα κοστίσει δισεκατομμύρια. Ο κ. Σολτς επισήμανε πως μπορεί αργότερα, κατά τη διάρκεια του έτους, η κυβέρνηση να πει πως χρειάζεται πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης, ενώ παράλληλα είπε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το κράτος να πάρει μερίδια σε επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Πέτερ Αλτμάιερ ανακοίνωσε πως η  Κρατική Αναπτυξιακή Τράπεζα της Γερμανίας (KfW) διαθέτει περί το 0,5 τρισεκατομμύριο ευρώ για την υποστήριξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης απέναντι στις επιπτώσεις της επιδημίας Covid-19.

Πηγή: Economico.gr