Φορολοταρία: Έρχονται έπαθλα «μαμούθ» - Ποιες αποδείξεις δεν θα «μετράνε»

Ανατρέπονται τα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για την φορολοταρία, μέτρο που είχε στόχο να χτυπήσει την φοροδιαφυγή αλλά τελικά «ξεφούσκωσε» γρήγορα. Στο νομοσχέδιο που έρχεται το Μάρτιο για την κωδικοποίηση των κυρώσεων για φορολογικές- τελωνειακές παραβάσεις, θα μπουν κι άλλες διατάξεις.

Μια από αυτές θα εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών να ανατρέψει τα δεδομένα της φορολοταρίας και σύμφωνα με το iefimerida  έρχονται τουλάχιστον 4 μεγάλες αλλαγές:

-Θα κληρώνεται και χρηματικό έπαθλο 100.000 ευρώ για τουλάχιστον έναν τυχερό φορολογούμενο

-Λιγότεροι τυχεροί, θα μοιράζονται μεγαλύτερα ποσά από τα 1.000 ευρώ που παίρνουν σήμερα. Για παράδειγμα, ένας συνδυασμός με το γίγα- έπαθλο, θα μπορούσε να είναι ότι 5 τυχεροί θα κερδίζουν από 100.000 ευρώ (άρα 500.000 ευρώ συνολικά) κι άλλοι 250 από 2.000 ευρώ (άρα 500.000 ευρώ συνολικά). Με αυτόν τον τρόπο το κίνητρο θα ήταν πολύ πιο ισχυρό από σήμερα, χωρίς να αλλάζει ο μηνιαίος προϋπολογισμός του 1 εκατ. Ευρώ
Θα κληρώνονται και ακίνητα του Δημοσίου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα αναλάβουν να “ξεκαθαρίσουν” αυτά που δεν έχουν βάρη και θα μπαίνουν στη κληρωτίδα μία ή περισσότερες φορές το χρόνο. Όπως λένε πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, “υπάρχει stock για κληρώσεις 2-3 ετών”.

-Δεν θα μπαίνουν, πλέον, στη φορολοταρία όλες οι ηλεκτρονικές πληρωμές, αλλά μόνο σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει λόγος να συμπεριλαμβάνονται πληρωμές σε super markets ή ΔΕΚΟ, αλλά έχει αξία να μπαίνουν πληρωμές π.χ. σε κομμωτήρια, γυμναστήρια, συνεργεία κ.λ.π.

-Εκπτωση από το εισόδημα.Οι αλλαγές στη φορολοταρία θα συνδυαστούν και με άλλα κίνητρα για τη χρήση «πλαστικού» χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλεφθεί η έκπτωση από το εισόδημα- σε κάποιο ποσοστό- ηλεκτρονικών πληρωμών σε δραστηριότητες «υψηλού κινδύνου». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τεχνίτες (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ψυκτικοί κ.λ.π.) ΔΕΝ θα συμπεριληφθούν σε αυτήν την ομάδα, καθώς ήδη «τρέχει» το αντίστοιχο κίνητρο έκπτωσης για αναβάθμιση κτιρίων. Επιπλέον, επανεξετάζεται η τεχνική δυνατότητα να μετράνε «διπλές» οι e- πληρωμές, σε περιορισμένο αριθμό δραστηριοτήτων.

Η απόφαση, με όλες τις λεπτομέρειες, αναμένεται κατά τον Απρίλιο, αφού στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με τις τράπεζες, προκειμένου να διαπιστωθεί με βάση τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας, τι στοιχεία μπορούν να παράσχουν τα πιστωτικά ιδρύματα για τις παρεμβάσεις στη φορολοταρία και στα υπόλοιπα κίνητρα. Συν τοις άλλοις, θα πρέπει να «μετρηθεί» και το δημοσιονομικό κόστος όλων αυτών των αλλαγών