Χιλιάδες e-mail από το ΥΠΟΙΚ σε δανειολήπτες που "εγκατέλειψαν" τη διαδικασία προστασίας α' κατοικίας - Η επιστολή Σταϊκούρα

Το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει τους λόγους για τους οποίους οφειλέτες που έκαναν αίτηση για προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, τελικά εγκατέλειψαν τη διαδικασία και δεν την ολοκλήρωσαν ποτέ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία προκύπτει ότι 42.107 χρήστες της πλατφόρμας της α’ κατοικίας, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα και το υπουργείο Οικονομικών με email τους ζητεί να διευκρινίσουν τους λόγους, που δεν προχώρησαν.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αφήνει υπόνοιες ότι οι τράπεζες μπλοκάρουν τις ρυθμίσεις των δανείων α’ κατοικίας, καθώς ενώ έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στην υφιστάμενη ρύθμιση, δεν τους προσφέρουν λύση και τους συστήνουν να πάνε στα δικαστήρια.

Παράλληλα, ζητεί από τις τράπεζες να αποστέλλουν στοιχεία προσωπικά στον ίδιο, κάθε εβδομάδα, για την εξέλιξη των ρυθμίσεων των δανείων.

Η υπόθεση των κόκκινων στεγαστικών δανείων της πρώτης κατοικίας αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης συνολικά, καθώς η προθεσμία που έχουν δώσει οι θεσμοί για τη λειτουργία του υφιστάμενου συστήματος λήγει στις 30 Απριλίου και από την 1η Μαΐου ξεκινούν οι μαζικοί πλειστηριασμοί.

Συνδυάζοντας τις σαφείς αιχμές που αφήνει ο Χρήστος Σταϊκούρας στην επιστολή του, αλλά και το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις των δανείων είναι μερικές δεκάδες, όταν οι υποθέσεις είναι πάνω από 60.000, συμπεραίνει κανείς ότι οι τράπεζες περιμένουν το νέο πτωχευτικό δίκαιο  το οποίο τους λύνει τα χέρια, για να προχωρούν σε μαζικούς πλειστηριασμούς, όχι μόνο των ακινήτων που είναι υποθηκευμένα αλλά και όλων των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών.

Αναλυτικότερα ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε το Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου επιστολή προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με θέμα «Ρύθμιση στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία, στο πλαίσιο του Ν. 4605/2019 (Α’ 52)» στην οποία αναφέρει τα ακόλουθα:

«Στο πλαίσιο παρακολούθησης της πορείας υλοποίησης του νόμου 4605/2019, εντοπίστηκε ότι, ενώ υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον από οφειλέτες για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα (63.516 χρήστες την 31η εβδομάδα λειτουργίας), εντούτοις μικρός αριθμός αιτήσεων έχει επιτύχει τη ρύθμιση (μόλις 686 προτάσεις ρύθμισης).

Οι αιτίες για την απόκλιση μεταξύ του ενδιαφέροντος που σημειώνεται και του μικρού αριθμού των αιτήσεων που επιτυγχάνει τη ρύθμιση, ενδεχομένως να είναι τόσο διαδικαστικοί (π.χ. εσφαλμένα στοιχεία των δανείων τα οποία καθυστερούν την οριστική υποβολή της αίτησης) όσο και ουσιαστικοί (π.χ, διμερείς απευθείας διαπραγματεύσεις και επίτευξη ρύθμισης με επιλέξιμους οφειλέτες).

Στο ίδιο πλαίσιο, υπάρχει αριθμός αιτήσεων για τις οποίες τα τραπεζικά ιδρύματα, αν και αναγνωρίζουν ότι οι οφειλέτες είναι επιλέξιμοι, δεν προσφέρουν πρόταση ρύθμισης και προτρέπουν τον οφειλέτη να προσφύγει στη δικαστική ρύθμιση.

Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές από φορείς ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας (ιδίως αναφορικά με το ύφος του δανείου) καθώς και το ποσοστό που προσφέρεται ως ρύθμιση (120% της αξίας της κατοικίας, το οποίο είναι υψηλό σε σχέση με το ποσοστό που προσφέρεται στο πλαίσιο ένταξης στο νόμο 3869/2010), είναι αποτρεπτικά για την ένταξη των οφειλετών στο νόμο αυτό.»

    Δείτε το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα:

Πηγή: economico.gr με πληροφορίες από το sofokleousin

Προτεινόμενα για εσάς