Goldman Sachs: Υποβαθμίζει την Πειραιώς,σύσταση αγοράς για την Alpha, ουδέτερη για Εθνική, Eurobank

Επιφυλακτική για για τις Ελληνικές τράπεζες, εμφανίζεται σε έκθεσή της η Goldman Sachs και μειώνει τις τιμές στόχους στη σύσταση αγοράς των μετοχών  τους.

H Goldman Sachs θεωρεί ότι  οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς κλάδους από τον Ιανουάριο του 2019. Οι μετοχές των τραπεζών αυξήθηκαν κατά 118% από την 1η Ιανουαρίου 2019 (έναντι 5% του ευρωπαϊκού δείκτη), ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ήταν αυτή με την υψηλότερη απόδοση.

Αυτό συνέβη χάρη στους εξής παράγοντες:

  • τις βελτιωμένες οικονομικές προσδοκίες για την Ελλάδα,
  • μια πιο δυναμική δευτερογενή αγορά NPEs,
  • τις προσδοκίες μιας συστημικής λύσης η οποία δεν θα προκαλέσει dilution στους μετόχους.

Μετά την ισχυρή ανατίμηση των μετοχών τους, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες  “διαπραγματεύονται σαν να έχουν ήδη πιάσει τους στόχους του 2021” για τους ακαθάριστους δείκτες NPE. Η Goldman Sachs θεωρεί πως τα σχέδια μείωσης των κινδύνων που εφαρμόζουν οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τους υψηλότερους κινδύνους μεταξύ των Ευρωπαϊκών τραπεζών.

Έτσι η Goldman Sachs προχωρά στην υποβάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς σε sell από neutral, ενώ διατηρεί τη σύσταση Buy για την Alpha Bank, και μειώνει τις τιμές-στόχους κατά 15% σε μέσο όρο και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (από -32% για την Πειραιώς έως το -3% για την ΕΤΕ).

Όπως επισημαίνει, αυτή η κίνησή της αντανακλά:

  • τις χαμηλότερες προβλέψεις για τον δείκτη ROTE μέχρι το 2023,
  • τη μεγαλύτερη πρόκληση στον κεφαλαιακό δείκτη CET1 και
  • την αναθεώρηση του κόστους ιδίων κεφαλαίων.

Ο λόγος της υποβάθμισης της Τράπεζας Πειραιώς έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Goldman Sachs βλέπει υψηλό κίνδυνο dilution, τόσο σε Ελληνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο, ενώ εκτιμά ότι η αποτίμησή της είναι πολύ ακριβή. Διατηρεί τη σύσταση αγοράς για την Alpha Bank λόγω της μη-απαιτητικής αποτίμησης που έχει σε σχέση με τον υπόλοιπο ελληνικό κλάδο. Παράλληλα διατηρεί τη στάση neutral σε Eurobank και Εθνική.

Έτσι η νέα τιμή στόχος για την Πειραιώς είναι το 1,85 ευρώ από 2,72 ευρώ πριν (στο 42% το περιθώριο πτώσης σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της στο ταμπλό), για την Alpha Bank τα 2,13 ευρώ από 2,38 ευρώ πριν (βλέπει περιθώριο ανόδου 18,9% ), για την Eurobank το 0,82 ευρώ από 0,94 πριν (περιθώριο ανόδου 1,5%) και για την ΕΤΕ τα 2,60 ευρώ από 2,68 ευρώ πριν (περιθώριο πτώσης 10,9%).

Με πληροφορίες από το capital.gr (ρεπορτάζ: Ελευθερίας Κούρταλη)