Εφάπαξ η επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους - Πότε θα κατατεθούν τα χρήματα

Σε μία δόση θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που είδαν μείωση μετά τον επαναυπολογισμό των συντάξεών τους με βάση τον Νόμο Κατσέλη. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης περιέγραψε την διαδικασία για την επιστροφή  τους,μιλώντας στον Ant1, λέγοντας πως αυτό θα γίνει τον Ιούνιο.

Ο κ. Βρούτσης είπε συγκεκριμένα, ότι η σειρά των πραγμάτων είναι «η ψήφιση του νόμου από την Βουλή, η δημοσίευση του στο ΦΕΚ και αμέσως μετά ο νέος επανυπολογισμός όλων των συντάξεων για να δούμε ποιοι δικαιούνται να πάρουν χρήματα, σε πόσους πρέπει να γίνει συμψηφισμός και σε ποιους πρέπει να επιστραφούν ποσά από αναδρομικά, κάτι που θα γίνει σε μία δόση».

Αυξήσεις θα λάβουν τον Ιούνιο και οι νέοι συνταξιούχοι, αυτοί δηλαδή που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης (εκτιμώνται από τους ειδικούς σε περίπου 70.000).

 

Όπως προσέθεσε ο υπουργός «παράλληλα, από τους νυν συνταξιούχους, είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις του. Δεν μπορώ να σας πω το ύψος των αυξήσεων, διότι η αναλογιστική μελέτη στην οποία στηρίζεται το νομοσχέδιο είναι του 2018, αλλά τα χρήματα θα δοθούν προς τα μέσα του 2020, οπότε θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις».

Ο κ. Βρούτσης έστρεψε τα πυρά τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως έδινε «εικονικές λύσεις» στα προβλήματα που υπάρχουν, όπως εκείνο των εκκρεμών συντάξεων, στο οποίο πλέον δίνονται λύσεις μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος και τις ψηφιακές συντάξεις, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικός ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην κοινωνική ασφάλιση. Αναφερόμενος στις δαπάνες για το Ασφαλιστικό, είπε ότι πλέον οι δαπάνες στην Ελλάδα αντιστοιχούν στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.