Πρώτη κατοικία: Το σχέδιο της κυβέρνησης για όσους χρωστάνε

Aλλάζει τα πάντα για όσους έχουν χρέη σε τράπεζες, Δημόσιο και ΔΕΚΟ o νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας που έρχεται σύντομα στην Βουλή,  Γι’ αυτό και στο οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Σπανού για το OPEN, αναζητούν λύσεις για επιδότηση στέγασης όσων κινδυνεύσουν να χάσουν το σπίτι τους.  

Το κύριο σενάριο που εξετάζεται είναι με βάση τα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια ο δανειολήπτης που θα χάσει το σπίτι του είτε να λαμβάνει ένα ποσό ως επίδομα ενοικίου για να μείνει μέσα σε αυτό είτε ως επιδότηση δόσης για να συνεχίσει να πληρώνει.

Η νέα διαδικασία που αναμένεται να ισχύσει από την 1η Μαΐου θα χωρίζεται σε δύο μέρη: Ο δανειολήπτης που αδυνατεί να είναι εντάξει στις οφειλές του, θα πρέπει να δηλώσει σε μια νέα πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί όλα του τα ληξιπρόθεσμα χρέη ώστε να ρυθμιστούν. Η ρύθμιση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα μπορεί να ισχύσει μόνο αν συμφωνήσει το 60% των πιστωτών.

Πτώχευση και σε φυσικά πρόσωπα και η δεύτερη ευκαιρία

Εστω ότι ο οφειλέτης έχει χρέη 100.000 ευρώ σε εφορία, ταμεία και τράπεζες και η περιουσία του είναι 80.000 ευρώ. Το Δημόσιο και οι τράπεζες θα ρευστοποιήσουν ό,τι έχει στο όνομά του και τα υπόλοιπα 20.000 ευρώ θα διαγραφούν.

Μόλις η διαδικασία πτώχευσης ολοκληρωθεί, ξεκινά η λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία». Δηλαδή, ο δανειολήπτης με μηδενισμένο το κοντέρ των χρεών του, θα έχει τα εξής:

  • Δεν θα απειλείται με καμία κατάσχεση μισθού από την επόμενη κιόλας μέρα
  • Θα μπορεί να ανοίξει τη δική του επιχείρηση έπειτα από τρία χρόνια
  • Θα μπορεί να πάρει δάνειο από την τράπεζα όταν φτιάξουν τα οικονομικά του ή να αγοράσει καινούριο σπίτι