O Mr. Jumbo για την δουλειά της Κυριακές: «Να μην χαθεί εισόδημα από την χώρα»

Για μια μεγάλη αδικία που υφίσταται ο όμιλος Jumbo σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στα Χανιά, έκανε λόγο ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας, αναφερόμενος στην απόφαση του ομίλου  να προχωρήσει στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές σε Πρέβεζα και Κατερίνη.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εμπορικών συλλόγων και των σωματείων των δύο πόλεων

Οι τελευταίοι ανησυχούν πως η κίνηση της εταιρείας θα αποτελέσει το έναυσμα για να λειτουργήσουν και άλλες αλυσίδες, κάτι που θα αποβεί σε βάρος των μικρότερων εμπορικών επιχειρήσεων.

«Μου ασκείται μια κακόπιστη κριτική ότι δήθεν τα Jumbo επιδιώκουν αλλαγή του νομοθετικού καθεστώτος, είπε ο κ. Βακάκης μιλώντας στο Έθνος. Η προσωπική μου θέση είναι κρυστάλλινη, διαυγής.Πιστεύω ειλικρινά ότι -αν είχαμε τη δυνατότητα ως χώρα και ως κοινωνία- θα έπρεπε να λειτουργούμε πέντε ημέρες την εβδομάδα και οι εργαζόμενοι να μην εργάζονται ούτε μία ώρα πάνω από τις 40 εβδομαδιαίως».

Απόστολος Βακάκης

Ο κ. Βακάκης υπογραμμίζει πως «τις αποφάσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων τις παίρνει η πολιτεία, όχι η συντεχνία των εμπόρων», προσθέτοντας πως «τα καταστήματα σε ορισμένες τουριστικές περιοχές ανοίγουν όχι ως πολιτική επιλογή, αλλά ως ανταπόκριση σε συγκεκριμένες ανάγκες».

«Να μη χαθεί εισόδημα από τη χώρα» λέει δικευκρινίζοντας ότι αυτό σημαίνει, ότι «μόνο τα καταστήματα που απευθύνονται κυρίως σε τουρίστες και επισκέπτες πρέπει να λειτουργούν -εφόσον το επιλέγουν- τις Κυριακές. Αν δεν πουλήσουμε στους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας όταν είναι εδώ, πώς θα ξοδέψουν τα χρήματά τους εδώ;».

«Απόλυτη ισονομία»

Στην επισήμανσή μας εάν έχει αντίρρηση να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές, ο κ. Βακάκης σημειώνει πως «ο όμιλος Jumbo δεν διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν τη συζήτηση. Δεν επιθυμούμε αλλαγή της νομοθεσίας. Δεν μας αφορά το θέμα. Τέτοιες αποφάσεις πρέπει να τις παίρνει μόνο η πολιτεία, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των καταναλωτών, των εργαζομένων αλλά και της εθνικής οικονομίας. Αυτό όμως που με ενδιαφέρει -ως επικεφαλής του ομίλου Jumbo είναι όποια απόφαση λαμβάνει η πολιτεία να εφαρμόζεται με απόλυτη ισονομία και ισοτιμία. Ο νόμος πρέπει να ισχύει για όλους ανεξαιρέτως».

Ο διοικητικός και μετοχικός ηγέτης του ομίλου Jumbo θεωρεί πως, για παράδειγμα, στα Χανιά δεν εφαρμόζεται ισότιμα ο νόμος. «Εκεί», όπως λέει, «ορισμένοι τοπικοί άρχοντες έχουν πάρει την αυθαίρετη απόφαση ότι το μαγαζί που βρίσκεται στην τουριστική περιοχή μπροστά από τα Jumbo έχει δικαίωμα να λειτουργεί τις Κυριακές, αλλά το παρακείμενο κατάστημα Jumbo δεν θα ανοίγει, γιατί δεν εφάπτεται τυπικά στον κεντρικό δρόμο της τουριστικής περιοχής. Με απλά λόγια, στερούν από την εθνική οικονομία πόρους που θα άφηναν οι τουρίστες με τις αγορές τους.

Αυτό που λέω είναι σαφές: Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται για όλους και από όλους. Δεν πρέπει να αφήνει περιθώρια σε τοπικούς φορείς να εφαρμόζουν τον νόμο αλά καρτ, γιατί τότε δεν έχουμε κράτος δικαίου.

«Δεν υπάρχει θέμα επιπλέον κέρδους»

Τέλος, στην ερώτηση αν σκοπεύει να ανοίξει όλες τις Κυριακές και σε άλλες περιοχές, απάντησε: Η επιλογή των συγκεκριμένων καταστημάτων στην Πρέβεζα και στην Κατερίνη έγινε με πρωταρχικό κριτήριο ότι είναι στη μέση του πουθενά της αντίστοιχης τουριστικής περιοχής και λόγω της ανάγκης να μην υστερούν σε τίποτα έναντι του ανταγωνισμού. Δεν τίθεται θέμα επιπλέον κέρδους, που σίγουρα -εάν ποτέ υπάρξει- θα έρθει έπειτα από χρόνια και όχι άμεσα. Την αγορά την οδηγούν οι επιθυμίες και οι ανάγκες του καταναλωτή-επισκέπτη, όπως επίσης και η λογική ότι η ανάπτυξη, η απασχόληση και τα φορολογικά έσοδα έρχονται με ανοιχτά και όχι με κλειστά καταστήματα».