Ξεκινούν οι διαδικασίες για τον νέο κατώτατο μισθό - Τα δύο σενάρια για τα νέα ποσά

Σε 4 μήνες  αναμένεται να γίνουν τα… αποκαλυπτήρια του νέου κατώτατου μισθού, ο οποίος θα ισχύσει για ένα χρόνο, από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021. Κομβικό ρόλο στην διοικητική διαδικασία παίζουν δυο επιτροπές: η 3μελής Επιτροπή Συντονισμού της Διαβούλευσης και η 5μελής Επιτροπή των Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων. Η πρώτη συντονίζει και επιβλέπει όλη την διοικητική διαδικασία και η δεύτερη γνωμοδοτεί σχετικά με τις δυνατότητες προσαρμογής του νομοθετημένου κατώτατου μισθού.

Η διαδικασία, αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να  ξεκινήσει σε  20 ημέρες

Στο τέλος , κι αφού μελετηθούν όλες οι εισηγήσεις  ο υπουργός Εργασίας και το Υπουργικό συμβούλιο θα  αποφασίσουν για το ύψος του μισθού χωρίς να δεσμεύονται από την διαβούλευση και το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών,

Αύξηση

Σύμφωνα με  πληροφορίες του iefimerida.gr, θεωρείται δεδομένη η προς τα πάνω αναπροσαρμογή. Στόχος είναι με τον νέο κατώτατο μισθό να δοθούν «ανάσες» στα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους, εκ των οποίων -όπως αναφέρουν τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για το 2019- ένας στους τρεις αμείβεται με ποσά έως 700 ευρώ.

Τα 700 ευρώ, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας πρόσφατα, είναι ο στόχος για τον κατώτατο μισθό σε βάθος τριετίας.

Τα σενάρια

Στη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό θα συγκρουστούν δυο θέσεις: Η πρώτη, των εργοδοτών, που ισχυρίζονται ότι για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι αντοχές των επιχειρήσεων και η δεύτερη, των εργαζομένων και των συνδικάτων, που επικαλούνται τις βαριές απώλειες που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια.

Τη θέση των εργαζομένων για τον κατώτατο μισθό συμμερίζονται και αναλυτές που εκτιμούν ότι με την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών θα τονωθεί το αναπτυξιακό ρεύμα.

Προς τα πού κλίνει η κυβέρνηση

Ο κατώτατος μισθός, ωστόσο, ακριβώς έναν χρόνο πριν, «είδε» επί ΣΥΡΙΖΑ μια σημαντική αύξηση της τάξης του 10,9%. Προκειμένου να μην αιφνιδιάσει τις -μικρομεσαίες κυρίως- επιχειρήσεις, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να συγκλίνει στο σενάριο της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 4% με 5%.

Στη πρώτη περίπτωση ο κατώτατος μισθός θα «τσιμπήσει» 26 ευρώ και στη δεύτερη 32 ευρώ. Αν ισχύσουν τα παραπάνω, από τον προσεχή Ιούλιο ο κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 676 ή τα 682 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πέρα από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, οι εργαζόμενοι σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης προσβλέπουν και σε κάποια άλλα μικρά «μπόνους» στους μισθούς τους, που θα προκύψουν από τις νέες εισφορές.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/katotatos-misthos-ayta-einai-ta-posa-meta-ti-ayxisi

Στο μεταξύ κι ενώ θα «τρέχει» η διαδικασία διαβούλευσης για τον νέο κατώτατο μισθό θα πρέπει να δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ για την τύχη των 3ετιών. Με την απόφασή τους οι δικαστές θα κρίνουν αν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 τα δικαιούνται ακόμη ή θα τα χάσουν καταγράφοντας απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ το μήνα. Οι βιομήχανοι ζητούν «γυμνό» μισθό 650 ευρώ για όλους χωρίς 3ετίες έστω και «παγωμένες» από το 2012 και ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας. Εφόσον η απόφαση των δικαστών είναι θετική για τους εργαζόμενους, τότε οι μισθοί θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στο ύψος στο οποίο διαμορφώθηκαν από τον Φλεβάρη του 2019 και μετά, μέχρι και το καλοκαίρι. Ακολούθως ο νέος κατώτατος μισθός που θα οριστεί από το υπουργικό συμβούλιο το ερχόμενο καλοκαίρι θα πρέπει να έχει προσαυξήσεις προϋπηρεσίας για όσους είχαν πάνω από 3 χρόνια εργασίας τον Φεβρουάριο του 2012.

Περιμένοντας να πέσει η ανεργία…

Αν, όμως, η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική για τους εργαζόμενους – γίνει, δηλαδή, δεκτή η προσφυγή των βιομηχάνων – τότε χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τα οποία υπολογίζονται από τον περασμένο Φλεβάρη επί του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ. Επίσης ο νέος μισθός θα είναι γυμνός από προσαυξήσεις και ενιαίος για όλους. Δεδομένου ότι από το 2012 ισχύει πλαφόν για την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας στο 30%, το ανώτατο ύψος των επιδομάτων που διακυβεύεται είναι έως 195 ευρώ το μήνα.

Από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ θα κριθεί το ύψος των αποδοχών και των μελλοντικών εργαζομένων, καθώς προβλέπεται πως τα επιδόματα προϋπηρεσίας (οι λεγόμενες 3ετίες) θα «ξεπαγώσουν» όταν η ανεργία πέσει κάτω από 10%.