Η παγκόσμια οικονομία «κόλλησε» κορονοϊό - Φόβοι για το φαινόμενο “Black Swan”

Άμεσα επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία  η έξαρση του νέου κορονοϊού (2019 n-CoV) σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές . Ηδη, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο νέος κοροναϊός θα έχει συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020. 

Το ζήτημα των οικονομικών επιπτώσεων παρακολουθούν καθημερινά οι Financial Times. Σε ένα βίντεο – οδηγό για τον κορονοϊό, η Μπρουκ Φοξ των Financial Times, εξηγεί με λεπτομέρειες το πώς επηρεάζουν οι επιδημίες τις αγορές.

Οπως προκύπτει ο κοροναϊός είναι υπεύθυνος για τα εξής: 

  • Στροφή στα κρατικά ομόλογα: Σύμφωνα με τους FT, η αξία των κρατικών ομολόγων ανεβαίνει, καθώς πολλοί επενδύουν σε αυτά θεωρώντας ότι αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο, με ελάχιστο ρίσκο έναντι άλλων επενδύσεων.
  • «Πληγή» για τα καύσιμα: Από τον κορονοϊό πλήττεται σημαντικά το πετρέλαιο καθώς μειώνονται οι μετακινήσεις. Οι Financial Times παρατηρούν ότι οι επενδυτές βλέπουν τις αεροπορικές εταιρείες και το κοινό να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους προς την Κίνα. Γι’ αυτόν τον λόγο μειώνονται οι ανάγκες σε πετρέλαιο, επομένως και η αξία του.
  • Νομίσματα: Οι FT υποστηρίζουν ότι θα επηρεαστούν σημαντικά τα νομίσματα των χωρών που έχουν στενή οικονομική συνεργασία με την Κίνα.
  • Χαλκός – Ατσάλι: Μειώνεται η αξία τους καθώς στην Κίνα έχει πέσει σημαντικά ο ρυθμός των κατασκευών, λόγω της έξαρσης του κοροναϊού.

Ο κίνδυνος του φαινομένου “Black Swan”

Οι FT επισημαίνουν ότι λόγω του κορονοϊού έχουν ήδη κλείσει καταστήματα των Starbuck και των McDonald’s στην Κίνα. «Οταν οι άνθρωποι δεν βγαίνουν έξω για να φάνε ή για να ψωνίσουν, τότε υπάρχει κόστος για τις αγορές» προσθέτει η Μπρουκ Φοξ. Παράλληλα, αναφέρει ότι σε περίπτωση που ο ιός εξελιχθεί σε μια πραγματική πανδημία, τότε θα πρόκειται για ένα φαινόμενο “Black Swan” (ένα απρόσμενο, καταστροφικό γεγονός για την οικονομία). Στην κατηγορία των φαινομένων “Black Swan” εντάσσεται και η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Οι προβλέψεις

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους επενδυτές είναι το πόσο θα διαρκέσει η έξαρση του κοροναϊού και οι συνέπειές της. «Στην πραγματικότητα κανείς δεν το γνωρίζει σήμερα. Ηδη μέσα στην εβδομάδα οι δείκτες είχαν αρκετά “σκαμπανεβάσματα” κάτι που φανερώνει ότι οι επενδυτές, συχνά, κινούνται βάσει συναισθήματος» λέει η Φοξ.

Πάντως, σύμφωνα με τους Financial Times, υπάρχει και μια αισιόδοξη οπτική πάνω στο ζήτημα του κορονοϊού.

Οπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο, η Φοξ δείχνει συγκριτικά διαγράμματα για το πώς κινήθηκαν οι οικονομίες μετά τα «χτυπήματα» του SARS, του ιού Ζίκα, του Εμπολα και της γρίπης των χοίρων. «Και στις τρεις περιπτώσεις οι οικονομίες επλήγησαν στην αρχή, όμως ένα μήνα μετά άρχισαν να ανακάμπτουν και τρεις μήνες μετά σταθεροποιήθηκαν. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει. Ομως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως όσοι πλήττονται από τον κορονοϊό είναι άνθρωποι, και όχι αριθμοί» καταλήγει η Μπρουκ Φοξ, των Financial Times.

Το επεξηγηματικό βίντεο των FT για τον κορονοϊό: