Μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ από ιδρύματα εκτός τραπεζικού συστήματος

Τον θεσμό των μικροδανείων μέχρι 25.000 ευρώ από ειδικούς φορείς για τη χρηματοδότηση φυσικών προσώπων ή μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα πρόκειται να καθιερώσει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα φέρει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Κεφάλαιο”, το νομοσχέδιο προβλέπει την αδειοδότηση “ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων”, τα οποία θα μπορούν να συστήσουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα κατόπιν αξιολόγησης και χορήγησης άδειας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα μικροδάνεια θα δίνονται με πολύ χαμηλά, σχεδόν επιδοτούμενα, επιτόκια και η κάθε περίπτωση αιτούντος χρηματοδότηση θα αξιολογείται από το ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων. Τα ιδρύματα θα έχουν υποχρέωση διαφάνειας για το επιτόκιο, τη διάρκεια και το συνολικό κόστος της χρηματοδότησης, ενώ θα πρέπει να ακολουθούν και μιας μορφής εταιρική διακυβέρνηση.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει δομές που ναι μεν δεν θα έχουν τις βαριές, γραφειοκρατικές διαδικασίες που διέπουν το τραπεζικό σύστημα, αλλά, από την άλλη πλευρά, τα ιδρύματα θα αδειοδοτούνται και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να διασφαλίζεται τόσο η προέλευση των κεφαλαίων όσο και η χρήση τους.

Ο θεσμός των μικροχρηματοδοτήσεων θα συνοδευτεί από την παροχή φορολογικών κινήτρων στους δικαιούχους (έκπτωση τόκων, απαλλαγή από χαρτόσημα). Θα καλύπτουν ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και επενδύσεων, εξοπλισμού, μίσθωσης, εγγυήσεις, ακόμα και κόστη εκπαίδευσης.