Η αποπληρωμή του ΔΝΤ στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Γκεοργκίεβα - Το κέρδος από τυχόν νέα μείωση του χρέους

Τη βούληση της Ελλάδος να προχωρήσει σε νέα πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ μέσα στο 2020 αναμένεται να μεταφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα  στην Ουάσινγκτον με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην έδρα του Ταμείου.

Τον σχεδιασμό της Αθήνας είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαιώνοντας ότι η Αθήνα εξετάζει τη δυνατότητα να αποπληρώσει  ένα ακόμα μέρος εντός της τρέχουσας χρονιάς του ανεξόφλητου χρέους προς το ΔΝΤ, το οποίο ανέρχεται σε 5,6 δισ. ευρώ.

Αν και η χώρα μας διαθέτει σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα ώστε να εξοφλήσει συνολικά το χρέος αυτό, ωστόσο δεν το κάνει διότι κάτι τέτοιο, και συγκεκριμένα η μείωση του χρέους προς το Ταμείο σε ποσό κάτω των 3 δις ευρώ  θα απάλλασει την Ελλάδα από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας του ΔΝΤ – εξέλιξη που δεν επιθυμεί η Ευρωζώνη.

Ως γνωστόν, η  Ευρωζώνη θέλει το ΔΝΤ να παραμείνει μέρος της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας έως το 2022. Αυτή η απαίτηση σημαίνει πως το μέγιστο ποσό δανείων που η Ελλάδα θα μπορεί να αποπληρώσει πρόωρα προς το ΔΝΤ το 2020 θα αγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το ετήσιο όφελος από μια πρόωρη αποπληρωμή των συγκεκριμένων δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,6 δισ. ευρώ, εκτιμάται κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: economico.gr