Μετωπική ΗΠΑ-Ιράν: Πτώση των χρηματιστηρίων - Ράλι ανόδου της τιμής του πετρελαίου

Σε εύθραυστο περιβάλλον απειλεί να θέσει ξανά την παγκόσμια οικονομία η ακραία όξυνση στις αμερικανοϊρανικές σχέσεις μετά την εξόντωση του ηγέτη των Φρουρών της Επανάστασης.

Στο «άκουσμα» της αεροπορικής επιδρομής και της εκβάσεώς της στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, οι αγορές αντέδρασαν με την τιμή του πετρελαίου Μπρεντ να αγγίζει στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Το ποσοστό αύξησης (4%) είναι το μεγαλύτερο από τον περασμένο Σεπτέμβριο και τις αεροπορικές επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία.

Aπώλειες

Παράλληλα, οι εξελίξεις οδήγησαν σε υψηλές ρευστοποιήσεις μετοχικών τίτλων.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασής του, ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βρέθηκε να καταγράφει απώλειες περίπου 200 μονάδων, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να ασκούνται στον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να προσανατολίζονται σε πιο ασφαλείς επενδύσεις.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, πλέον η προσοχή των επενδυτών επικεντρώνεται στα Στενά του Ορμούζ, τη θαλάσσια στενωπό που εκτείνεται στη Μέση Ανατολή, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ως προς το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής, δεδομένης της έντασης που υπάρχει στις αμερικανο-ιρανικές σχέσεις.

Ειδικότερα, στις 19:17 ώρα Ελλάδας, το αμερικανικό χρηματιστήριο κατέγραφε απώλειες 0,63%, διαμορφούμενος στις 28.686,98 μονάδες, με τραπεζικούς τίτλους όπως η Bank of America και η Citigroup να παρουσιάζουν πτώση άνω του 1%.

Περίπου εννέα από τους 11 κλάδους του δείκτη S&P βρίσκονταν στο «κόκκινο».

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX κατέγραφε πτώση 1,25% στις 13.219,24 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC-40 σημείωνε οριακά κέρδη 0,04%, στις 6.044,16 μονάδες.

Και στην Ελλάδα

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στο ελληνικό Χρηματιστήριο εν μέσω πτωτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τη νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Ενδοσυνεδριακά οι απώλειες ξεπερνούσαν το 2% για να περιοριστούν σημαντικά προς το κλείσιμο.

«Ράλι» ανόδου για το πετρέλαιο

Την ίδια στιγμή, στις αγορές εμπορευμάτων ο «μαύρος χρυσός» διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες πως η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχές στην προσφορά πετρελαίου της περιοχής.

Παρότι δεν επλήγησαν εγκαταστάσεις παραγωγής, η εξόντωση ενός από τους πλέον ισχυρούς άνδρες του Ιράν εντείνει τους φόβους για μετωπική, στρατιωτική αντιπαράθεση Ιράν – ΗΠΑ με πιθανότητα ντόμινο σε όλη τη περιοχή, σχολιάζει το Bloomberg.

«Πρόκειται για ένα σεισμικό γεγονός στην περιοχή» εκτιμά o Τζέϊσον  Μπόρντοφ, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα, και νυν καθηγητής στο πανεπιστήμιο Columbia.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η τακτική «οφθαλμός αντί οφθαλμού» στις σχέσεις  ΗΠΑ – Ιράν μπορεί να  εκτραπεί εκτός ορίων. «Η απάντηση του Ιράν θα είναι άγρια και αιματηρή. Και σίγουρα μπορεί να περιλαμβάνει επιθέσεις σε ενεργειακές  υποδομές», αναφέρει.

 Οι αναλυτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το τοπίο που διαμορφώνεται στον κόλπο μετά τις τελευταίες εξελίξεις και θεωρούν ότι μπορεί να πληγεί η προσφορά.

Ο αναλυτής της OANDA, Edward Moya. εκτιμά πως οι τιμές του πετρελαίου «έχουν ακόμα περιθώριο για περαιτέρω άνοδο, ενώ η επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets, Helima Croft, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια ενδεχόμενη σύγκρουση των ΗΠΑ με το Ιράν. «Εάν συμβεί αυτό, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες», υποστήριξε η Helima Croft.

Σημειώνεται ότι το Ιράκ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου εντός ΟΠΕΚ, με τις ημερήσιες εξαγωγές της χώρας να αγγίζουν τα 3,4 εκατ. βαρέλια.