Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και της εισφοράς αλληλεγγύης ανακοινώνει απόψε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2020 θα ανακοινώσει απόψε το βράδυ ο πρωθυπουργός Κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του πριν την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού στη βουλή. Πρόκειται ουσιαστικά για τη συμπληρωματική μείωση που είχε προαναγγείλει πολλές φορές ο πρωθυπουργός και η οποία είχε εξαγγελθεί ότι θα εφαρμοστεί το 2021. Σημειώνεται ότι από το καλοκαίρι έχει ήδη εφαρμοστεί μείωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξεως του 22%.

Η νέα μείωση θα εμφανιστεί στα εκκαθαριστικά της πρώτης δόσης για το επόμενο έτος, τον ερχόμενο Αύγουστο.

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, θα αναγγείλει και μια πρώτη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και μια πρώτη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στόχος του πρωθυπουργού πάντως είναι να περάσει το μήνυμα ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η διανομή επιδομάτων αλλά η μείωση των φόρων με συνέπεια, η ενίσχυση της ανάπτυξης για όλου και η αύξηση της απασχόλησης.

Με την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη λίγο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας που παραδοσιακά έχει τον χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης» κορυφώνεται απόψε το βράδυ η  πενθήμερη διαδικασία συζήτησης επί του νέου προϋπολογισμού – του πρώτου μετά τον απεγκλωβισμό της χώρας από τα μνημόνια.

Θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες των άλλων πολιτικών αρχηγών, και όλοι αναμένουν μια νέα σφοδρή αντιπαράθεση, κυρίως μεταξύ Μητσοτάκη-Τσίπρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, όλες τις προηγούμενες μέρες έδωσε σαφέστατα δείγματα της συγκρουσιακής διάθεσης με την οποία προσέρχεται, τουλάχιστον στα ζητήματα της οικονομίας, καθώς στα εθνικά θέματα τηρεί διαφορετική στάση.

Στο «οπλοστάσιο» του πρωθυπουργού  περιλαμβάνονται όλες οι θετικές εξελίξεις του τελευταίου πενταμήνου, και συγκεκριμένα η έντονα πτωτική πορεία των επιτοκίων, τα αποτελέσματα των επαφών του σε διεθνές επίπεδο, με τελευταία τη συνάντησή του με τη νέα επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και μία σειρά από μέτρα ανακούφισης των πολιτών, όπως η  πρόσφατη απόφαση για το έκτακτο μέρισμα,οι μειώσεις φόρων που έρχονται με τη νέα χρονιά και μια  νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ την οποία έχουν ήδη προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη και είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, άπαντες σημειώνουν ότι όσο θετικά κι αν είναι ή δείχνουν τα πράγματα αναφορικά με τα οικονομικά, οι εξελίξεις περί τα εθνικά με επίκεντρο την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, σε συνδυασμό με τη ρευστότητα που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο, κάθε άλλο παρά επιτρέπουν «πανηγυρικό» κλίμα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, έχει ιδιαίτερη σημασία πως θα αποφασίσουν να αντιδράσουν τα κόμματα – ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση στην έκκληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες. Οι περισσότεροι εκτιμούν πως θα τύχουν ευρύτερης στήριξης των 158 βουλευτών της ΝΔ.

Υψηλοί τόνοι από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας λίγο πριν τον πρωθυπουργό και αναμένεται να ανοίξει τη «βεντάλια» της κριτικής στο Μαξίμου κάνοντας έναν μίνι απολογισμό των πέντε πρώτων μηνών της ΝΔ στην εξουσία.

Αιχμή θα είναι η οικονομία, αφού στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για έναν προϋπολογισμό που δεν είναι ούτε αναπτυξιακός ούτε κοινωνικός.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει  να αποδομήσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και παράλληλα να συγκρίνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις με τα νομοσχέδια που έρχονται ή δεν έρχονται για ψήφιση στη Βουλή.

«Οι πολυδιαφημισμένες “σημαντικές φοροελαφρύνσεις”, έμειναν μόνο υποσχέσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, προκειμένου να εξασφαλιστούν σημαντικές ελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Επιπλέον, στον προϋπολογισμό του 2020 υπάρχουν όλοι οι διαβόητοι “29 άδικοι φόροι του ΣΥΡΙΖΑ”, όπως έλεγε προεκλογικά η ΝΔ, εκτός από τον φόρο των κερδών των επιχειρήσεων και των μερισμάτων”, τονίζουν πηγές της Κουμουνδούρου, δίνοντας μία πρόγευση της ομιλίας Τσίπρα.

Η ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας εκτός απροόπτου θα σημάνει και το τέλος της νομοθετικής εργασίας για φέτος, καθώς ως μεθαύριο Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί μόνο συνεδριάσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου – αν και χθες το βράδυ αναζωπυρώθηκαν φήμες περί ενδεχόμενης κατάθεσης ακόμα ενός σχεδίου νόμου.

Τα μεγάλα επόμενα νομοθετήματα, όπως είναι για το ασφαλιστικό ή και εκείνο για το νέο πλαίσιο πραγματοποίησης διαδηλώσεων, το Σύστημα Πολιτικής Προστασίας κ.ά. σχεδιάζονται για τις αρχές του νέου έτους, αφού από Δευτέρα αρχίζουν οι ολιγοήμερες εορταστικές διακοπές για την εθνική αντιπροσωπεία.

Το νέο έτος θα επανεκκινήσουν ουσιαστικά και οι εργασίες της «προανακριτικής» Επιτροπής, τα μέλη της οποίας σήμερα συνεδριάζουν μόνο για προγραμματισμό: για αποστολή εγγράφων σχετικών με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου στην Εισαγγελία και για καθορισμό των επόμενων μαρτύρων που θα πρέπει να κληθούν.

Οι αρχές του 2020, βεβαίως, θα είναι σημαντικές για το Κοινοβούλιο, δεδομένου ότι θα πλησιάζει η στιγμή για τη λήψη απόφασης ως προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μια απόφαση η οποία, μετά την πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση, έχει εντελώς νέα χαρακτηριστικά καθώς έχει αποσυνδεθεί από το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Πηγή: economico.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς