Χρονιά ορόσημο αναμένεται για την ελληνική οικονομία το 2020 καθώς, μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια ύφεσης, μπαίνουν οι βάσεις για τον τερματισμό μιας μακράς περιόδου υπερφορολόγησης και αποεπένδυσης. Είναι ενδεικτικό ότι ο προϋπολογισμός που ξεκίνησε να συζητείται χθες στη βουλή, περιλαμβάνει για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια ελαφρύνσεις ύψους 1,2 δις ευρώ, ανάπτυξη 2,8% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ.
Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει ακόμα τη μείωση της ανεργίας (από το 17,4% στο 15,6%), σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,8%) και των επενδύσεων (+13,4%), που αντανακλούν στην αύξηση των διαθεσίμων εισοδημάτων όλων των πολιτών, μέσω της μείωσης των συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος και της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Χαρακτηριστικό της αισιοδοξίας που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο είναι και το γεγονός ότι ο στόχος για έσοδα αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να φτάσουν τον επόμενο χρόνο τα 2,1 δις ευρώ ενώ και ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Εργων αυξάνεται από τα 6,1 δις το 2019 στα 6,75 δισ. το 2020.
Η επίτευξη του ρυθμού ανάπτυξης στηρίζεται όχι μόνο το πακέτο των φοροελαφρύσεων του 2020 αλλά και σε αυτές που θα θεσμοθετηθούν από τον επόμενο χρόνο, όπως η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η δεύτερη μείωση των συντελεστών για τις επιχειρήσεις και η έναρξη μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσέρχεται στην πενθήμερη συζήτηση που θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία το βράδυ της Τετάρτης, με στόχο να αναδείιξει τις φορολογικές ελαφρύνσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα με το φορολογικό νομοσχέδιο και φέρνουν ελαφρύνσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Μακρύς ο κατάλογος των ελαφρύνσεων για το 2020, ο οποίος περιλαμβάνει :
-
- Τη μείωση του πρώτου συντελεστή για φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ
- Τη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα με αύξηση κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί . Στην έκθεση υπάρχει μια δυσφορία για την κατάργηση της περικοπής του αφορολόγητου αλλά πουθενά δεν ζητούν την επαναφορά του μέτρου
- Την καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα
- Την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας
- Τη μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη και τα κράνη μοτοσικλέτας από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%
- Τη μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%
- Τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 10% στο 5%
- Την αυτοτελή φορολόγηση του δικαιώματος προαίρεσης έναντι μετοχών με 15% αντί της σημερινής φορολόγησης μέσω της κλίμακας
- Την κατάργηση της φορολογίας στα εταιρικά ομόλογα σε όλους τους ξένους επενδυτές με στόχο την εξεύρεση φθηνού χρήματος
- Το πακέτο για την ενίσχυση της οικοδομής που περιλαμβάνει την αναστολή για τρία χρόνια και του φόρου υπεραξίας αλλά και ους ΦΠΑ για τα ακίνητα με οικοδομική άδεια από 1/1/2006 Στο τελευταίο εκφράζεται επίσης μια δυσφορία από την επιτροπή αλλά ούτε και εδώ ζητά την ακύρωση του μέτρου
- Την έκπτωση έως και 40% από το φόρο των δαπανών για εργασίες τεχνικής αισθητικής ή και ενεργειακής αποκατάστασης ακινήτων . Μάλιστα στο φορολογικό νομοσχέδιο θα διευκρινίζεται ότι με τις εργασίες σε ακίνητα παράλληλα με την έκπτωση του 40% θα ισχύει η έκπτωση του 5% στην φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα
- Τη θέσπιση, σε συνέχεια της ρύθμισης των 120 δόσεων ,νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών προς την εφορία σε 24 έως 48 δόσεις έναντι 12 έως 24 της υφιστάμενης από 1/1/2020
- Τη σταδιακή μείωση από το καλοκαίρι του 2020 του μη μισθολογικού βάρους για τους μισθωτούς με την μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη κατά 1%.
Στοίχημα η ανάπτυξη
Μετά από όλες αυτές τις ελαφρύνσεις στοίχημα αποτελεί η επίτευξη του ρυθμού ανάπτυξης 2,8% του ΑΕΠ που έχει τεθεί ως στόχος με βάση τις φιλόδοξες παραδοχές για αύξηση των επενδύσεων κατά 13,3% τω εξαγωγών ατά 5,1% και της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8%. Όλα αυτά με δεδομένη την επιβράδυνση, που καταγράφουν ήδη οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Πρόκληση, όμως, για την Κυβέρνηση θα είναι και η υλοποίηση των αντισταθμιστικών μέτρων ύψους 1,18 δις που περιλαμβάνονται στο προϋπολογισμό και αφορούν:
-
- Τη δραστική αναπροσαρμογή των ορίων δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού με σκοπό τον περιορισμό της υποεκτέλεσης που παρουσιάστηκε τα προηγούμενα έτη και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των πολιτών
- Τη θεσμοθέτηση νέου Ειδικού Αποθεματικού ύψους 300 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των δαπανών αυξημένης αβεβαιότητας που αφορούν κυρίως τους τομείς παιδείας, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, άμυνας και ασφάλειας των πολιτών. Το Ειδικό Αποθεματικό θα χρησιμοποιείται για τη συστηματική ενίσχυση των Υπουργείων σε όλη τη διάρκεια του έτους.
- Την μεταφορά 250 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος στο συγχρηματοδοτούμενο, ενισχύοντας τα αναμενόμενα αναπτυξιακά οφέλη, λόγω του υψηλότερου πολλαπλασιαστή του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους, δημιουργώντας δημοσιονομικό όφελος περί τα 170 εκατ. ευρώ.
- Την επισκόπηση δαπανών και εσόδων με σκοπό οι υπηρεσίες που παρέχουν οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να έχουν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα για τους πολίτες. Ειδικότερα, η επισκόπηση δαπανών και εσόδων καλύπτει περισσότερες από 20 ειδικές δράσεις που αφορούν τομείς όπως η εισιτηριοδιαφυγή, η βελτιστοποίηση μεθόδων είσπραξης δημοτικών εσόδων, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, η αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων κ.α. Επίσης βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα των δαπανών και προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
- Την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η μείωση της παραοικονομίας και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μειωθούν περαιτέρω τα φορολογικά βάρη στους πολίτες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.. Για αυτό το σκοπό θεσμοθετείται αυξημένος συντελεστής 30% κατά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
- Τη ρύθμιση της ηλεκτρονικής αγοράς στοιχημάτων μέσω διασύνδεσης των ηλεκτρονικών και φορολογικών συστημάτων, που θα οδηγήσει σε φορολογική συμμόρφωση και αύξηση εσόδων.
Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες, θα συμβάλει στην αύξηση του ύψους των εσόδων σε ιδιοκτησίες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που τώρα το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι της εμπορικής αξίας, καθώς και σε περιοχές της χώρας με πολύ υψηλή αξία ακινήτων (πολυτελείς παραθεριστικές περιοχές), που ως τώρα δεν λαμβάνονταν υπόψη. Αυτή η παρέμβαση θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των βαρών στους πολίτες που κατέβαλαν δυσανάλογα υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας. - Την ενίσχυση των ελέγχων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (π.χ. AirBnB) θα συμβάλει θετικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Την ταχύτερη εκκαθάριση των φορολογικών εκκρεμοτήτων των πολιτών θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, καθώς και στην αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων.
πηγή: economico.gr