Κοινωνικό μέρισμα χωρίς αιτήσεις από τους δικαιούχους- Η επικρατέστερη ημερομηνία για να δοθεί

Κοινωνικό μέρισμα… αλλιώς αναμένεται να δώσει φέτος η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες  σκοπεύει να καταργήσει τη διαδικασία των αιτήσεων.

Ο νέος σχεδιασμός, σύμφωνα με δημοσίευμα του του Dikaiologitika News, αποκλείει κάθε πιθανότητα να υποβληθούν αιτήσεις από τους πιθανούς δικαιούχους. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος θα γίνει στους δικαιούχους που θα προκύψουν από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στα στοιχεία που περιλαμβάνουν οι φορολογικές δηλώσεις 2019.

Η ημερομηνία πληρωμής

Κατόπιν αυτών, εφόσον επικρατήσουν αυτά τα σενάρια, δεν θα γίνουν αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους, αλλά τα χρήματα θα καταβληθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων όσοι προκύψουν από τις διασταυρώσεις των στοιχείων που είναι διαθέσιμα στο taxisnet.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η καταβολή θα γίνει λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Επικρατέστερη ημερομηνία είναι η Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019.

Ποιοι οι δικαιούχοι

Το ποσό που θα κυμαίνεται από 500 έως 1000 ευρώ θα λάβουν 200.000 νοικοκυριά μακροχρόνια ανέργων, πολύτεκνων οικογενειών και οικογενειών με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα.

Το ακριβές ύψος του μερίσματος δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ωστόσο όπως επιβεβαίωσε σε συνέντευξή της η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, θα είναι μεταξύ 500 έως 1.000 ευρώ.

Παρά τα σενάρια που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες για εφάπαξ έκπτωση κάποιου φόρου, η κυβέρνηση τελικά θα δώσει κοινωνικό μέρισμα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών εάν το υπερπλεόνασμα κινηθεί στην εκτιμώμενη ζώνη των 436 εκατ. ευρώ τότε οι δυνατότητες είναι συγκεκριμένες.

Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, φέρνοντας ελαφρύνσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2020 για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι από τον εφετινό δημοσιονομικό χώρο θα εξοφληθεί και μέρος των οφειλών που έχει το δημόσιο προς τη ΔΕΗ από τα επιδοτούμενα τιμολόγια των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.