Με μηνιάτικο 600 ευρώ η νέα μεσαία τάξη στην Ελλάδα

Μετά την αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης σχετικά με το αν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ευνοεί ή όχι και σε ποιον βαθμό τη μεσαία τάξη, χθες δόθηκε συνέχεια στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Αν και παραδέχτηκε ότι η οικονομική επιστήμη δεν έχει καταλήξει σε έναν συγκεκριμένο ορισμό  με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για να οριοθετήσει τη μεσαία τάξη.

Από τα στοιχεία των δύο φορέων προκύπτει πως έχει υποχωρήσει σημαντικά την τελευταία δεκαετία το επίπεδο του εισοδήματος, το οποίο, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, αποτελεί το «διαβατήριο» για την ένταξη στην αποκαλούμενη μεσαία τάξη.

 Τα συμπεράσματα

«Ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783 ευρώ, με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ, και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ».

Διευκρίνισε πάντως ότι η έννοια της μεσαίας τάξης διαφέρει σημαντικά από την έννοια του μέσου εισοδήματος, καθώς η πρώτη διαμορφώνεται και από άλλους περιουσιακούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 για τα εισοδήματα του 2017, το 52% των φορολογικών δηλώσεων είχαν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ και το 83% κάτω των 20.000 ευρώ.

Στα νοικοκυριά με δύο τέκνα, λίγο περισσότερες από τις μισές φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν είχαν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών του έτους 2018 της ΕΛΣΤΑΤ, για τα εισοδήματα του 2017, το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας εκτιμήθηκε στα 15.556 ευρώ, ενώ το ατομικό στα 7.863 ευρώ.

«Τα μεσαία εισοδήματα, μέσα στην κρίση, κυρίως τα τελευταία χρόνια, συρρικνώθηκαν δραματικά», υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας και τόνισε ότι η Ν.Δ. με την πολιτική της επιδιώκει να τα ενισχύσει.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι εντός τριών εβδομάδων θα ψηφιστούν στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 και το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια.