Αυξήσεις και αναδρομικά σε συνταξιούχους: Προβληματισμός για τις επιπτώσεις στον προϋπολογισμό

Τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, κυρίως για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές αποδοχές, έχει στόχο να αποκαταστήσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται στις αρχές του νέου έτους στη βουλή.

Το νέο ασφαλιστικό θα προβλέπει αυξήσεις σε συντάξεις (κύριες και επικουρικές), αλλά και επιστροφή αναδρομικών, σε συμμόρφωση της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το υπουργείο εκτιμά ότι από τις νέες διατάξεις θα ευνοηθούν 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και υψηλές αποδοχές, με στόχο να δίνει κίνητρο στους εργαζόμενους να μένουν περισσότερο στην αγορά εργασίας.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα καταγράφεται ο χαμηλότερος μέσος όρος ετών εργασίας ανά εργαζόμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μόλις 32,9 έτη έναντι των 36,2 ετών του μέσου ευρωπαϊκού όρου).

Καταγγέλλουν «λαθροχειρία» στο νόμο Κατρούγκαλου

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ είναι το κόστος των αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι του Ενιαίου Δικτύου, καθώς καταγγέλλουν ότι από τον Ιούνιο του 2016 υπολογίζονται λάθος οι επικουρικές τους.

Οι καταγγελίες αφορούν 12 ταμεία και συνολικά 300.000 συνταξιούχους.

Οι παράνομες- σύμφωνα με τις καταγγελίες- περικοπές ξεκινούν από 80 ευρώ το μήνα και αγγίζουν τα 300 ευρώ μηνιαίως.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που έδωσε ο πρόεδρος του Δικτύου, Νίκος Χατζόπουλος, για συνταξιούχο με επικουρική από το ΙΚΑ–ΕΤΕΑΜ, με συντάξιμες αποδοχές 2.108,50 ευρώ και 37 έτη ασφάλισης στο επικουρικό.

Η αρχική του επικουρική ανερχόταν σε 493,67 ευρώ και μετά τον επανυπολογισμό κατέληξε στα 138,96 ευρώ.

Όπως καταγγέλλει το Δίκτυο αν ο υπολογισμός γινόταν σωστά, με βάση τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου, η επικουρική του θα ήταν 351 ευρώ.

«Βόμβα» στα θεμέλια του προϋπολισμού

Η μία μετά την άλλη «σκάνε» οι δικαστικές αποφάσεις και τα αιτήματα για αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους και μάλιστα υπάρχει ειδική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό ενός ποσού που θα δοθεί ακριβώς για αυτό τον σκοπό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έξι κατηγορίες συνταξιούχων έχουν «λαμβάνειν» το επόμενο διάστημα:

  • Συνταξιούχοι Δημοσίου (επιστροφή εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 – κρίθηκε αντισυνταγματική με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου)

  • Συνταξιούχοι όλων των Ταμείων με άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ (αναδρομικά μετά τον Ιούνιο του 2015 για 10 ή περισσότερους μήνες από την επιστροφή των περικοπών των νόμων 4093 και 4051 στην κύρια σύνταξη)

  • Συνταξιούχοι όλων των επικουρικών ταμείων με σύνταξη άνω των 200 ευρώ (αναδρομικά μετά τον Ιούνιο του 2015 για 10 ή 12 μήνες από τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093)

  • Συνταξιούχοι του ΝΑΤ που δικαιούνται αναδρομικά από τη μείωση 7% στις κύριες συντάξεις (κρίθηκε αντισυνταγματική με εφετειακή απόφαση του 2019)

  • Συνταξιούχοι όλων των Ταμείων που αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω και οι οποίοι δικαιούνται αύξηση στην κύρια σύνταξη από τις 4 Οκτωβρίου του 2019

  • Συνταξιούχοι που είχαν περικοπή επικουρικής σύνταξης με το νόμο Κατρούγκαλου τον Ιούνιο του 2016

πηγή: economico.gr