Quantcast

«Δεν υπήρξε πολιτική εντολή για την έφοδο στις Τράπεζες»

Αίσθηση και ζωηρές συζητήσεις προκάλεσε η χθεσινή έφοδος των ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα κεντρικά γραφεία τεσσάρων συστημικών τραπεζών  (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank), καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά, έγιναν εκτεταμένοι έλεγχοι, όχι μόνο σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά ακόμα και σε συρτάρια γραφείων!

Με δεδομένη την πρωτοβουλία που είχε πάρει προ ημερών ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης και την άμεση ανταπόκριση εκ μέρους των Τραπεζών για «πάγωμα» των χρεώσεων που είχαν προαναγγελθεί, προκλήθηκαν συνειρμοί περί ενδεχόμενης υποκίνησης των χθεσινών ελέγχων, κάτι που ωστόσο, διαψεύδεται κατηγορηματικά.

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή» σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, διαψεύδοντας οποιαδήποτε παρέμβαση ή αίτημα. Προσθέτουν, ωστόσο, ότι  η Επιτροπή δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει τους κανόνες για τον υγιή ανταγωνισμό, ότι λειτουργεί προς το συμφέρον του υγιούς ανταγωνισμού και των πολιτών και είναι πραγματικά ανεξάρτητη

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των τραπεζών, υπήρξε δέσμευση από την πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων για επανεξέταση της πολιτικής των προμηθειών στις συναλλαγές.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένταση στις προσπάθειες να αυξηθούν και να ψηφιοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι τραπεζικές συναλλαγές και την ίδια ώρα οι τράπεζες να το εκμεταλλεύονται και να αυξάνουν τις χρεώσεις τους.

Πάγωμα αυξήσεων από τις τράπεζες 

Την επέκταση της απορρόφησης κόστους ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε επιπλέον 14 απομακρυσμένες περιοχές ανακοίνωσε η Eurobank.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι οι πελάτες της δεν θα έχουν οποιαδήποτε επιβάρυνση κατά την ανάληψη μετρητών μέσω Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών (ATM) τρίτων Τραπεζών στα νησιά όπου η ίδια δεν διατηρεί δικό της ΑΤΜ. Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς μηδενίζει το κόστος σειράς εργασιών μέσω ΔΙΑΣ σε ΑΤΜ τρίτων τραπεζών, όπως ερώτηση Υπολοίπου, αλλαγή Προσωπικού Κωδικού Ασφαλείας (PIN) και απεμπλοκή Προσωπικού Κωδικού Ασφαλείας (PIN).

Σε κατάργηση των χρεώσεων για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών προχώρησε η Alpha Bank σε 16 νησιωτικές περιοχές όπου δεν λειτουργεί δικό της Κατάστημα ή ΑΤΜ.

Και η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε, επιστροφή του κόστους που συνεπάγεται η συναλλαγή σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας, σε 25 περιοχές όπου η Εθνική Τράπεζα δεν διαθέτει ΑΤΜ ή κατάστημα, μη εφαρμογή προμήθειας για την εκτύπωση των τελευταίων συναλλαγών στο ΑΤΜ, κατάργηση χρέωσης για την επανέκδοση και αποστολή προσωπικού κωδικού PIN. Ενώ η ΔΙΑΣ ΑΕ, σημείωνε σε ανακοίνωση της ότι οι χρεώσεις της, για τη χρήση της υπηρεσίας DIASATM, ανέρχονται, κατά μέγιστον, στο ποσό των έξι λεπτών του ευρώ (0,06 ευρώ) ανά συναλλαγή. Πέραν της αμοιβής αυτής, επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, ουδεμία άλλη χρέωση, ανελαστική ή μη, άμεση ή έμμεση επιβάλλεται από τη ΔΙΑΣ.

Οι δηλώσεις Γεωργιάδη

Την ίδια ημέρα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε τις τράπεζες λέγοντας από το βήμα της Βουλής: «Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές ιδίως των τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Εγώ είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελίες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα, αν διαπιστωθούν παραβάσεις». Kαι την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε στείλει νέο μήνυμα, δηλώνοντας στο briefing πως: “Οι αποφάσεις που ανακοίνωσαν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες την Παρασκευή αποτελούν ένα πρώτο θετικό βήμα. Ωστόσο περιμένουμε να υπάρξει και συνέχεια, με περισσότερο τολμηρές ενέργειες”.

Οπερ σημαίνει ότι η κυβέρνηση περιμένει και  νέες αποφάσεις από το δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες.

πηγή: economico.gr

Προτεινόμενα για εσάς