Μοντέλο ΟΤΕ για τη ΔΕΗ -'Η «αλλάζει ή βουλιάζει» - Αναμένονται αντιδράσεις

Εκπλήξεις που σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσαν αίσθηση έκρυβε το σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΗ, το οποίο περιλαμβάνεται στο νέο ενεργειακό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

To νέο σχέδιο για τη ΔΕΗ – στη φιλοσοφία του μοντέλου ΟΤΕ – οδηγεί σε μία νέα Επιχείρηση, που θα λειτουργεί με ανταγωνιστικά πρότυπα και κανόνες που μέχρι σήμερα ήταν στην πραγματικότητα ανύπαρκτοι.

Επί της ουσίας, οι προωθούμενες ρυθμίσεις έχουν στόχο την αποδέσμευση  της ΔΕΗ από γραφειοκρατικές διαδικασίες που εμποδίζουν την δραστηριοποίησή τους στον ανταγωνισμό καθώς και σε θέματα προμηθειών και προσλήψεων. Η εξαίρεση δεν θα αφορά μονοπωλιακές δραστηριότητες (π.χ. προμήθειες στα δίκτυα διανομής), όπου η δραστηριότητα της επιχείρησης είναι ρυθμιζόμενη, αλλά μόνο τους τομείς όπου ο έλεγχος του Δημοσίου φέρνει την επιχείρηση σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών της.

«Στόχος μας είναι να μειωθεί το μισθολογικό κόστος της ΔΕΗ«, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης,  αναγνωρίζοντας ότι καθιερώνονται εργαζόμενοι 2 ταχυτήτων- οι παλαιοί και οι καινούργιοι- με διαφορετικό εργασιακό καθεστώς.

Yψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, με το οποίο συνομίλησε το economico, αναγνώρισε ότι κάποιες διατάξεις θα προκαλέσουν θόρυβο και ενδεχομένως και πολιτικές αντιπαράθεσεις. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι τα ρηξικέλευθα – για τα δεδομένα της ΔΕΗ – μέτρα τα οποία προτίθεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση για τη διάσωση της επιχείρησης, θα τύχουν θετικής αποδοχής από την κοινή γνώμη, που χρόνια τώρα «πληρώνει το μάρμαρο» για να διαπιστώσει στη συνέχεια ότι η κατεξοχήν κοινωφελής εταιρεία, είναι «χρεωμένη μέχρι τον λαιμό». «‘ Η βουλιάζει ή αλλάζει», πρόσθεσε η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι η στήριξη στο σχέδιο του κ Χατζηδάκη θα είναι καθολική εκ μέρους των κυβερνητικών στελεχών.

Εργαζόμενοι και στελέχη με όρους ιδιωτικού τομέα

Με την υλοποίηση των προωθουμενων μέτρων, η ΔΕΗ δεν θα μοιάζει σε τίποτα με τη σημερινή επιχείρηση, αφού  θα απασχολεί τουλάχιστον 3.000-4.000 λιγότερους εργαζόμενους, οι οποίοι θα αποχωρήσουν με εθελουσία «αλά ΟΤΕ», και που όσους προσλαμβάνει θα διέπονται από συμβάσεις αορίστου χρόνου σαν αυτές του ιδιωτικού τομέα, παραπέμπει η νέα μορφή που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στη ΔΕΗ.

Μόνο έτσι, άλλωστε,  μπορεί να μειωθεί το υπέρογκο μισθολογικό της κόστος, ύψους 790 εκατ ευρω, που συγκρινόμενο με εκείνο του ΟΤΕ, ο οποίος έχει αντίστοιχα μεγέθη, το ξεπερνά κατά… 56%!

Ειδικότερα, με τις διατάξεις που προωθούνται:

  • Η ΔΕΗ εκσυγχρονίζεται με ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και ταυτόχρονη απελευθέρωση της εταιρείας από εμπόδια στην αποτελεσματική της λειτουργία, με στόχο τη  μείωση του κόστους και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της. Προβλέπεται νέα διαδικασία πρόσληψης των εργαζομένων αορίστου χρόνου με εκ των υστέρων έλεγχο νομιμότητας από τον ΑΣΕΠ.
  • Ενισχύεται η ευελιξία στις προμήθειες, με σεβασμό στη διαφάνεια, ενώ περιγράφεται το πλαίσιο για την κινητικότητα και αξιοποίηση του προσωπικού, καθώς και για την προσέλκυση στελεχών από την αγορά.
  • Καταργείται η μονιμότητα για νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους της ΔΕΗ, και οι από εδώ και πέρα προσλήψεις θα γίνονται με ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, και με διαφορετικές αμοιβές από εκείνες των υφιστάμενων.
  • Εισάγονται κίνητρα για προσέλκυση στη ΔΕΗ στελεχών από την αγορά, καθιερώνονται προϋποθέσεις για εθελούσιες εξόδους, επιτρέπονται εθελοντικές μετακινήσεις εργαζομένων της ΔΕΗ προς το Δημόσιο, αλλά διευκολύνεται και η εσωτερική κινητικότητα εντός της επιχείρησης.

Τα 10 μέτρα για τον πλήρη μετασχηματισμό της ΔΕΗ

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο και θα έρθει προς ψήφιση στα τέλη Νοεμβρίου (αφού προηγηθεί συνεννόηση με τους Θεσμούς) περιλαμβάνονται 10 μέτρα για τον πλήρη μετασχηματισμό της ΔΕΗ, τα εξής :

  1. Καταργείται η μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ και γίνονται πιο ευέλικτες οι διαδικασίες προσλήψεων αφού το ΑΣΕΠ θα κάνει μόνο έλεγχο νομιμότητας
  2. Καταργείται η μονιμότητα γενικών διευθυντών και διευθυντών που θα υπογράφουν 3ετείς συμβάσεις και θα επιλέγονται με ανοιχτές διαδικασίες πρόσκλησης που θα απευθύνονται στο προσωπικό της ΔΕΗ αλλά και εκτός εταιρείας.
  3. Εισάγονται κίνητρα για προσέλκυση στελεχών από την αγορά.
  4. Ενισχύεται η μεσαία βαθμίδα στελεχών αφού σε ποσοστό 20% θα μπορούν να προέρχονται από την ελεύθερη αγορά.
  5. Τίθενται προϋποθέσεις για εθελούσια έξοδο κατά το πρότυπο της εθελούσιας του 2012 στον ΟΤΕ χωρίς επιβάρυνση για το δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία.
  6. Διευκολύνεται η εσωτερική κινητικότητα των υπαλλήλων ώστε να μπορούν να μετακινούνται μεταξύ των θυγατρικών.
  7. Επιτρέπονται μετακινήσεις στο δημόσιο, ρύθμιση που αφορά εργαζόμενους που θα πρέπει να μετακινηθούν λόγω απολιγνιτοποίησης.
  8. Εισάγεται ευέλικτο σχέδιο για τις προμήθειες και η διασφάλιση της νομιμότητας θα γίνεται με τον προσυμβατικό έλεγχο του ελεγκτικού συνεδρίου αλλά και από ειδική ανεξάρτητη επιτροπή εποπτείας και ελέγχου προμηθειών.
  9. Ενισχύεται η εταιρική διακυβέρνηση της ΔΕΗ: μεταξύ άλλων για να λειτουργεί ως σύγχρονη εταιρεία εισάγεται επιτροπή αμοιβών και προσλήψεων και επιτροπή ελέγχου και εποπτείας προμηθειών.
  10. Καταργείται το προνομιακό τιμολόγιο για εργαζομένους και συνταξιούχους της ΔΕΗ.

«Μένουμε σε αυτό που είπαμε τον Αύγουστο: ενώ υπάρχει έκπτωση 75% που καταλαμβάνει όχι μόνο το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, αλλά και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΤΜΕΑΡ, καταργείται πλήρως για τα ρυθμιζόμενα και θα υπάρχει έκπτωση 30% για εργαζομένους στο ανταγωνιστικό σκέλος. Η ΔΕΗ με τα μέτρα που πήραμε το καλοκαίρι έβγαλε τη μύτη από το νερό, ωστόσο δεν έχει λύσει ακόμη τα προβλήματά της», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

πηγή: economico.gr