ΔΕΗ: Εθελούσια έξοδος και 1.500 προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ

Στοχευμένες αποχωρήσεις εργαζοµένων µέσω προγράµµατος εθελουσίας εξόδου, αποτύπωση των αναγκών σε προσωπικό µε βάση ένα νέο οργανόγραµµα το οποίο θα προκύψει από τη µορφή που θα λάβει η εταιρεία στα επόµενα χρόνια Αυτές είναι οι βασικές κινήσεις που ετοιµάζει η διοίκηση της ∆ΕΗ όσον αφορά τα εργασιακά θέµατα και τη στελέχωσή της.

Η ανορθολογική κατανοµή προσωπικού, µε τα τεχνικά πόστα να είναι υποστελεχωµένα, και το διοικητικό προσωπικό, σε πολλές περιπτώσεις, να είναι υπεράριθµο, αναγκάζει την διοικηση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε ένα νέο οργανόγραμμα, με στοχευμένες αποχωρήσεις  εργαζομένων μέσω προγράμματος εθελούσιας και στη συνέχεια πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού µέσα από πιο ευέλικτες διαδικασίες σε σχέση µε το αυστηρό πλαίσιο που ισχύει σήµερα.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, το υπάρχον προσωπικό, παρά τις περικοπές που έγιναν στα χρόνια της κρίσης, έχει υψηλές αµοιβές, αφενός επειδή οι συµβάσεις του «έρχονται» από τις παλιές καλές εποχές, αφετέρου επειδή καθένας από τους εργαζόµενους µετράει πολλά χρόνια προϋπηρεσίας.

Το µισθολογικό κόστος της ∆ΕΗ διαµορφώθηκε πέρυσι στα 790 εκατ. ευρώ, γεγονός που σηµαίνει ένα µέσο κόστος ανά εργαζόµενο γύρω στα 49.000 ευρώ, το οποίο είναι υψηλό, ακριβώς επειδή ο µέσος όρος ηλικίας του προσωπικού υπερβαίνει τα 52 χρόνια, και αντίστοιχα διαµορφώνονται οι απολαβές του.

«Στόχος» 2000 εργαζόμενοι

Στόχος των αλλαγών που ετοιµάζει η διοίκηση είναι να στελεχωθεί πιο ορθολογικά η επιχείρηση και ταυτόχρονα να µειωθεί το εργασιακό κόστος, παρά τις νέες προσλήψεις.

Πηγές της ∆ΕΗ εκτιµούν ότι οι στοχευµένες εθελουσίες έξοδοι θα εστιάσουν σε µια δεξαµενή περίπου 2.000 εργαζοµένων, που αφορά κυρίως σε υποστηρικτικό προσωπικό και όχι σε τεχνίτες ή απασχολούµενους στην εµπορία.

Από τους γνωρίζοντες, η υπόθεση «εθελουσία» χαρακτηρίζεται ως µια άσκηση λεπτής ισορροπίας, καθώς οι αποχωρήσεις θα πρέπει να είναι «χειρουργικές» και να γίνουν σε τοµείς κυρίως υποστηρικτικούς και όχι αιχµής.

Τι δείχνουν οι μελέτες

Σήµερα επί συνόλου περίπου 9.500 εργαζοµένων, οι 6.000-6.500, δηλαδή το 65%- 70% είναι τεχνικό προσωπικό. Από τα υπόλοιπα 3.000-3.500 άτοµα, τα 800-900 απασχολούνται στην εµπορία και περίπου 2.000 είναι διοικητικοί.

Παρότι οι µελέτες έχουν αρχίσει να γίνονται, το πόσοι εργαζόµενοι θα χρειαστεί να προσληφθούν µέσα από τις νέες διαδικασίες ουδείς µπορεί να το πει σήµερα µε βεβαιότητα. Και τούτο διότι δεν έχει διαµορφωθεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα «δείχνει» σε ποιους τοµείς θα αναπτυχθεί η επιχείρηση, ενώ εκκρεµεί και το πλήρες σχέδιο για την απόσυρση των λιγνιτικών µονάδων, για την οποία έχει δεσµευθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα δώσουμε χρήματα σε όσους είναι προς συνταξιοδότηση»

Για τον υπολογισµό των αναγκών θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη το πόσοι από τους εργαζόµενους θα αποχωρήσουν φυσιολογικά λόγω συνταξιοδότησης. Το προηγούµενο διάστηµα ο ρυθµός συνταξιοδοτήσεων ήταν περίπου 700 άτοµα τον χρόνο. Η προοπτική όµως προγράµµατος εθελουσίας εξόδου έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες ανακλήσεις αιτηµάτων για συνταξιοδότηση, καθώς πολλοί προσδοκούν ότι θα φύγουν µε καλύτερους όρους και συνεπώς προτιµούν να περιµένουν.

«Η εθελουσία δεν θα έχει τέτοιο χαρακτήρα. ∆εν πρόκειται να δώσουµε λεφτά σε εργαζόµενους που θα αποχωρήσουν ούτως ή άλλως εντός ολίγων µηνών» απαντά παρ’ όλα αυτά αρµόδια πηγή του ΥΠΕΝ.

Σε κάθε περίπτωση, οι σηµερινές -ανεπίσηµες και µη οριστικές βεβαίως- εκτιµήσεις κάνουν λόγο για πρόσληψη σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.000 µε 1.500 νέων εργαζοµένων. Στη συνέχεια θα αξιολογηθεί εάν υπάρχουν ανάγκες και σε συνδυασµό µε τη γενικότερη πορεία των οικονοµικών της ∆ΕΗ θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Σηµαντικό είναι ότι οι νέες προσλήψεις δεν θα γίνουν µε το ασφυκτικό πλαίσιο των εταιρειών του ∆ηµοσίου. Θα γίνουν µε τους όρους και τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, χωρίς όµως να γίνονται µέσω του ανώτατου οργάνου.

Το νέο πλαίσιο περιλαµβάνεται στο νοµοσχέδιο που έχει ετοιµάσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και πρόκειται σε λίγες µέρες να κατατεθεί στη Βουλή. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το νοµοσχέδιο θα προβλέπει ότι οι προσλήψεις θα ελέγχονται από το ΑΣΕΠ µόνο εκ των υστέρων.

Άρση του μισθολογικού πλαφόν για τα στελέχη

Με τον ίδιο στόχο αναµένεται να θεσπιστεί και η άρση του πλαφόν των αµοιβών τουλάχιστον στα διοικητικά στελέχη, µια και για τους «απλούς» εργαζόµενους «τρέχουν» οι συλλογικές συµβάσεις εργασίας.

Οι ανταγωνιστές της δηµόσιας εταιρείας γνωρίζουν εκ των προτέρων τα κοστολογικά στοιχεία (π.χ. κόστος προµήθειας φωτοβολταϊκών πάνελ ή εξοπλισµού αιολικού σταθµού), µε αποτέλεσµα να συµµετέχουν στις δηµοπρασίες της ΡΑΕ µε χαµηλότερες από τη ∆ΕH προσφορές. Ετσι, η δηµόσια εταιρεία χάνει έργα και συµµετοχή στον τοµέα των ΑΠΕ.