Στην αναμονή οι φορείς της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας υγείας για clawback και 120 δόσεις

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται διαγνωστικά κέντρα και γιατροί – πάροχοι του ΕΟΠΥΥ μετά την συνάντηση με την αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη για την προσαύξηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού σε ότι αφορά την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, με στόχο τη μείωση του clawback, αλλά και την εξόφληση παλαιοτέρων οφειλών clawback μέσω της ρύθμισης με τις 120 δόσεις.

Το συντονιστικό όργανο των παραπάνω φορέων, επισκέφθηκε την κ. Καρποδίνη στον Οργανισμό, αφού είχε προηγηθεί επιστολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, με την οποία αναγνωρίζονται τα προβλήματα του κλάδου.

Μάλιστα πληροφορίες ανέφεραν ότι το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε αναζήτηση 25 εκ. για ισόποση μείωση του clawback.

Κατά τη συνάντηση, επιβεβαιώθηκε ότι το ποσό των 25 εκ. ευρώ είναι το όριο κατά το οποίο θα επιχειρηθεί να προσαυξηθεί το πλαφόν που προβλέπεται για την παροχή υπηρεσιών εξωνοσοκομειακής φροντίδας στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 393 εκ. ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις.

Με αφορμή τις υπενθυμίσεις του συντονιστικού οργάνου περί των 9 εκ. ευρώ και των υπολοίπων 27 εκ. ευρώ που είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση να διαθέσει αντί της πρόβλεψης 40 εκ. ευρώ για οδοντιατρική φροντίδα (είχε υπολογιστεί ποσό 3 εκ. ευρώ για τους φυσικοθεραπευτές), η κ. Καρποδίνη ανέφερε πως ουδέποτε το ποσό αυτό εντάχθηκε στον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα ο υπουργός Υγείας να δώσει εντολή για υλοποίηση της προαναφερόμενης προσαύξησης του προϋπολογισμού από τα 368 εκ. ευρώ στα 393 εκ. ευρώ.

Με το «κλείσιμο» του τριμήνου

Η αντιπρόεδρος του Οργανισμού επεσήμανε ακόμη ότι με το κλείσιμο του τελευταίου τριμήνου του έτους, ο ΕΟΠΥΥ θα έχει σαφή εικόνα για το ύψος των δαπανών, και τότε θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι για την περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού του κλάδου. Προανήγγηλε μάλιστα και συνολική αύξηση του προϋπολογισμού των δαπανών υγείας από το 2020, ανάλογη προς την αύξηση του ΑΕΠ.

Συμφωνήθηκε επίσης να διερευνηθούν και άλλους είδους λύσεις σε συνεργασία με το συντονιστικό όργανο, για να υπάρξει σταδιακά ελάττωση μέχρι καταργήσεως του clawback.

Οι 120 δόσεις

Η Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ παρέπεμψε σε νέα συνάντηση του συντονιστικού οργάνου με τον ΕΟΠΥΥ τις επόμενες 15 ημέρες για να συζητηθούν οι προτάσεις του Οργανισμού αναφορικά με τον τρόπο που θα γίνει η κατανομή των 120 δόσεων του clawback.

Σημειώνουμε ότι για τους ιδιώτες παρόχους «τρέχουν» υποχρεωτικές επιστροφές για το 2018, το 2017 που ήδη καταβάλλεται τμηματικά, καθώς επίσης και οι συμψηφισμοί για τα έτη 2013-2015. Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, ακόμη και τα ποσά των δόσεων είναι τόσο υψηλά, αθροιζόμενα, που η πλειονότητα ιατρείων, εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

πηγή:https://healthmag.gr