Κρίσιμη η σημερινή μέρα για την ελληνική οικονομία - Η Standard & Poor’s αποφασίζει...

Με ισχυρή προσδοκία για επενδυτική αναβάθμιση της Ελλάδας αναμένει η Αθήνα τη σημερινή αξιολόγηση του διεθνούς οίκου Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία, καθώς, πέραν των θετικών σημάτων που αποστέλλονται όλο το τελευταίο διάστημα, χθες η αγορά ομολόγων «ψήφισε» αναβάθμιση, με το σχετικό επιτόκιο να υποχωρεί στα επίπεδα του 1,247% για το 10ετές ομόλογο. Υπάρχουν, ωστόσο, και ορισμένοι που συστήνουν «ψυχραιμία» εκτιμώντας ότι είναι πιθανό η πολυπόθητη αναβάθμιση να συναρτηθεί με την υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης των κόκκινων δανείων «Ηρακλής«.

Άπαντες φυσικά ευελπιστούν  ότι θα επαληθευτούν όλοι εκείνοι που προσδοκούν αναβάθμιση για την οικονομία. Αν μάλιστα αυτή συνοδευόταν και με ένα θετικό σκεπτικό για τις προοπτικές της αξιολόγησης σε ορίζοντα 12 – 18 μηνών, η εξέλιξη θα εκληφθεί ως μια ισχυρή ένδειξη της καθαρής πορείας της ελληνικής οικονομίας προς την επενδυτική βαθμίδα, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο συνολικά.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s διατηρεί χαμηλή βαθμολογία για ελληνική οικονομίας στο Β+, τέσσερις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.  Αν και το ευκταίο, για την ελληνική πλευρά, παραμένει αυτό να γίνει σε ορίζοντα 12 – 18 μηνών, παράγοντες της αγοράς ομολόγων προτιμούν να κρατούν τους τόνους χαμηλά χωρίς να μπορούν να αποκλείσουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις, δηλαδή έναν ορίζοντα διετίας.

Το μεγάλο ζητούμενο για τους ξένους οίκους, πέραν της δημοσιονομικής πειθαρχίας για την αποτροπή δημιουργίας νέων ελλειμμάτων, παραμένει η εξασφάλιση βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης, που είναι και ο παράγοντας ο οποίος θα θωρακίσει, επί της ουσίας την ομαλή εξυπηρέτηση και αποκλιμάκωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Ο ρυθμός ανάπτυξης

Στο μέτωπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,8% τον επόμενο χρόνο από περίπου 2% φέτος ενώ μέσα στις επόμενες μέρες η Κομισιόν μέσω των φθινοπωρινών της προβλέψεων αναμένεται να ανακοινώσει τις δικές της εκτιμήσεις.

Χθες πάντως το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) εκτίμησε πως ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα κινηθεί στην περιοχή του 1,8% και θα προέλθει κυρίως από την ενίσχυση των εξαγωγών σε υπηρεσίες, μικρής ανόδου στην κατανάλωση των νοικοκυριών και επιτάχυνση της δημόσιας κατανάλωσης ενώ αναμένει ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο στην περιοχή του 2,3% – 2,5%.

Όπως εκτιμά η επιτάχυνση της ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο θα προέλθει από την άνοδο της επενδυτικής δραστηριότητας λόγω ταχύτερης πιστωτικής επέκτασης, φοροελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις, αποκρατικοποιήσεις και ανόδου στις εξαγωγές.

Τι περιμένει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση προσβλέπει πολλά από τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων και  τις αναβαθμίσεις των ξένων οίκων, τις οποίες χρειάζεται η ελληνική  αγορά για να εκπέμψει ισχυρό σήμα ότι ξεφεύγει οριστικά από το τέλμα των προηγούμενων ετών.  Στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι  ταχύτητα και η συχνότητα των αναβαθμίσεων θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Ένα μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία είναι η επιτάχυνση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Γιατί αφενός θα βάλει τις τραπεζικές μετοχές σε θέση οδηγού της ανόδου και αφετέρου θα στείλει μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα ότι πραγματικά κάτι αλλάζει μετά από χρόνια απαξίωσης. Όσο οι τράπεζες θα μειώνουν τα «κόκκινα» δάνεια θα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη ενώ παράλληλα η δευτερογενής αγορά «κόκκινων» δανείων θα φέρνει πιο κοντά την εγχώρια αγορά με τους ξένους επενδυτές.

Τέλος μία ακόμη σημαντική επιδίωξη για την Ελλάδα είναι η αναβάθμιση του ελληνικού δημοσίου σε «επενδυτική βαθμίδα». Είναι η εξέλιξη που θα ξεκλειδώσει πολλές θετικές για την εγχώρια αγορά

πηγή: economico.gr