Γιώργος Νίκας: Ο βασιλιάς του...γύρου στις ΗΠΑ μπλεγμένος σε σκάνδαλο μαμούθ με το αμερικανικό Χρηματιστήριο

Το «αμερικανικό όνειρο» που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε εφιάλτη, βιώνει τα τελευταία 24ωρα, ο Γιώργος Νίκας, – γιος του ιδρυτή της ομώνυμης αλλαντοβιομηχανίας και συνιδρυτής της εταιρείας κρεατοσκευασμάτων Μέγας Γύρος, που μαζί με τον Τηλέμαχο Λαβίδα, γιο του φαρμακοβιομήχανου Θανάση Λαβίδα, κατηγορούνται από το Αμερικανικό Χρηματιστήριο, ότι εμπλέκονται σε σκάνδαλα εσωτερικής πληροφόρησης.

Η δημοσιοποίηση της κατηγορίας, αποτέλεσε την αιτία για να παραιτηθεί, ο Γιώργος Νίκας, την περασμένη Παρασκευή, από τη θέση του προέδρου στην Π.Γ. Νίκας, μία θέση που τιμητικά του παραχωρήθηκε, όταν ο όμιλος Chipita, εξαγόρασε την εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας του, Παναγιώτης Νίκας.

Η υπόθεση έχει ήδη περάσει στα χέρια της Αμερικανικής Δικαιοσύνης, οπότε οι εξελίξεις, αναμένονται να είναι ραγδαίες το προσεχές διάστημα για τον επιχειρηματία, που, μέχρι σήμερα οι δεσμοί του με τους Αμερικανούς περιορίζονταν στο φαγητό.

Η ζωή στην Αμερική και τα εστιατόρια

Τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Νίκας ζει στην Αμερική, καθώς έχει αναπτύξει επιχειρηματική δράση, μέσω του εργοστασίου Megas Yeeros, που ειδικεύεται στην παραγωγή γύρου, αλλά και μέσω της αλυσίδας εστιατορίων του GRK Fresh, που σερβίρει σουβλάκι με γύρο, έναντι 8 δολαρίων. Ο Έλληνας επιχειρηματίας, κατάφερε να κάνει πράξη το στοίχημα που έβαλε, για να μυήσει τους Αμερικανούς στην ελληνική κουζίνα. Έτσι, σήμερα διαθέτει τρία εστιατόρια GRK Fresh στην Νέα Υόρκη, δύο στην Ουάσιγκτον, καθώς και από δύο ακόμη σε Ντουμπάι και Ντόχα, ενώ πλάνα υπάρχουν για επέκταση και με νέα σημεία πώλησης.

Αν και οι σχέσεις του με την αμερικανική αγορά είναι παλαιότερες, ωστόσο κάτοικος Αμερικής ουσιαστικά έγινε, το 2014, όταν η Megas Yeeros, που ίδρυσε με τον Νικόλαο Λούστα, δημιούργησε ένα εργοστάσιο στο Νιου Τζέρσι. Σήμερα η παραγωγική του δυναμικότητα ανέρχεται σε 17 τόνους, ενώ σε εξέλιξη, βρίσκεται η ανέγερση ενός ακόμη εργοστασίου σε κοντινή απόσταση με το παλιό εργοστάσιο, που θα εξειδικεύεται στον προψημένο γύρο. Στόχος, να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση προψημένου γύρου από τους Αμερικανούς, ενώ και στην Ελλάδα, από το εργοστάσιο του Ασπρόπυργου, προσπάθειες γίνονται για να επεκτείνουν τις εξαγωγές σε νέες αγορές, βάζοντας τελευταία στο μικροσκόπιο του ενδιαφέροντος τους την Ισπανία και τη Γαλλία.

Τα επιχειρηματικά του ερεθίσματα, προέρχονταν από το χώρο των τροφίμων, καθώς ο πατέρας του αποτελούσε από τους πρωτοπόρους αλλαντοβιομήχανους της εποχής του. Έτσι, λοιπόν, όλες οι προσπάθειες που έκανε σε «βάθος χρόνου» ήταν γύρω από τον τομέα της διατροφής και της εστίασης. Ήταν αυτός που έφερε στην Ελλάδα, την αμερικανική αλυσίδα ταχείας εστίασης Wendy΄s, ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα στο Σύνταγμα το 1989, ενώ σχεδόν την ίδια περίοδο αντιπροσώπευσε και την αλυσίδα παγωτού Haagen Dazs στην Ελλάδα.

Η ανάπτυξη των δύο αλυσίδων, ωστόσο από τον Γιώργο Νίκα διήρκεσε για λίγα χρόνια. Η ενασχόλησή του με την παραγωγή γύρου ξεκίνησε το 2007, όταν ίδρυσε με τον Νίκο Λούστα την εταιρεία κρεατοσκευασμάτων Μέγας Γύρος.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2017, ο Μπράιεν Κόεν, αντιπρόεδρος της Goldman Sachs, διέρρεε απόρρητες πληροφορίες με αντάλλαγμα χρήματα. Στην καταγγελία, όπως αυτή έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναφέρεται ως παράδειγμα της δράσης του, η περίπτωση της Buffalo Wild Wings, καθώς η αλυσίδα εστιατορίων με έδρα την Μινεάπολις, όταν δέχθηκε προσφορά για να αγοραστεί από την Arby’s Restaurant Group, επικοινώνησε για συμβουλευτικές υπηρεσίες, με την Goldman Sachs.

Ο Κόεν έμαθε για την πιθανή εξαγορά, στις 17 Οκτωβρίου 2017, ενώ το διάστημα 20 με 27 Οκτωβρίου, ο Γιώργος Νίκας αγόρασε 22.000 μετοχές της Buffalo Wild Wings, έναντι 2,5 εκατ. δολ., πουλώντας 9.000 από αυτές την 1η Νοεμβρίου, με κέρδος 79.074 δολαρίων. Κατηγορίες περί συνομωσίας, έχουν απαγγελθεί και στον Τηλέμαχο Λαβίδα.

Τον ψάχνουν

Ήδη η εισαγγελία της Νέας Υόρκης προχωρά σε συλλήψεις και απαγγέλει συνεχώς κατηγορίες. Ο Τηλέμαχος Λαβίδας έχει συλληφθεί από την περασμένη Παρασκευή, ενώ οι αρχές πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία του Γιώργου Νίκα ο οποίος αναζητείται αλλά πιστεύεται ότι βρίσκεται στην Ελλάδα.